Laila was 8 jaar lang uitzendkracht bij hetzelfde bedrijf: hoe interimarbeid soms uitzichtloos kan lijken

Uitzendarbeid kan een springplank zijn naar een vast contract, maar dat is lang niet altijd zo. Laila was acht jaar lang als uitzendkracht aan de slag binnen hetzelfde bedrijf. Niet alleen leidt dat tot stress en financiële onzekerheid, maar bovendien kunnen vragen gesteld worden bij de wettelijke basis. "Jaar na jaar kaartte ik mijn situatie aan, maar zonder resultaat", vertelt ze. 

Laila ging in maart 2014 aan de slag als uitzendkracht bij KBC. "Na drie maanden tewerkstelling informeerde ik naar de mogelijkheid van een vast contract, maar die was er niet. Jaar na jaar kaartte ik mijn situatie aan bij leidinggevenden en vakbondsafgevaardigden, zonder resultaat." In december 2021, na 8 jaar uitzendarbeid binnen hetzelfde bedrijf, was voor Laila de maat vol en stapte ze op. 

Een veelvoorkomende praktijk?

Federgon, de sectororganisatie van de uitzendbureaus, beschikt niet over cijfers van de duurtijd van uitzendopdrachten. Wel lezen we in het jaarrapport van 2022 dat periodes van uitzendwerk gemiddeld korter zijn geworden en uitzendkrachten sneller vast in dienst worden genomen. 

De socialistische vakbond ABVV gaat daar niet mee akkoord en stelt dat een groeiende groep uitzendkrachten almaar langer met weekcontracten aan de slag blijft.

De vakbond voerde een bevraging uit bij 600 werknemers die langer dan een jaar als uitzendkracht aan de slag waren. Daaruit blijkt dat een derde van hen tussen 3 en 5 jaar werkte met interimcontracten. 15 procent van de respondenten heeft zelfs minstens 6 jaar uitzendarbeid op de teller. 

Uitzendarbeid in cijfers: 

  • In 2022 waren 744.649 uitzendkrachten aan de slag
  • Dit is een stijging van meer dan 13 procent tegenover 5 jaar geleden
  • Meer dan de helft van de uitzendkrachten is jonger dan 30 jaar

Stress en financiële onzekerheid

Laila getuigt dat opeenvolgende interimcontracten heel wat stress en financiële onzekerheid veroorzaken. "Je weet nooit of je de volgende week mag terugkomen." 

Ook Ortwin Magnus, woordvoerder van ABVV, kaart aan dat uitzendkrachten zich vaak in een kwetsbare positie bevinden. "Valt een uitzendkracht na maandenlange dienst uit door ziekte op vrijdag, dan wordt het contract soms niet verlengd. Hij of zij kan dan geen aanspraak maken op gewaarborgd loon." 

Daarnaast is het vaak moeilijk om een lening te krijgen op basis van weekcontracten, haalt Magnus nog als voorbeeld aan.

Illegale praktijk?

Uit de bevraging van ABVV blijkt verder dat drie kwart van de respondenten langer dan een jaar aan de slag bleef binnen hetzelfde bedrijf. Bij wet is vastgelegd dat uitzendkrachten maximaal 12 maanden tewerkgesteld mogen worden voor dezelfde reden. Dat kan bijvoorbeeld de vervanging van een vaste medewerker door ziekte- of zwangerschapsverlof zijn.  

Op Laila's contract stond week na week "tijdelijke vermeerdering van werk" als reden voor uitzendarbeid. "8 jaar lijkt me niet tijdelijk", reageert Magnus. Hij wijst erop dat de wet niet sluitend is en er verschillende achterpoortjes bestaan. Bovendien is er niet altijd een vakbondsafgevaardigde aanwezig in een onderneming, wat controle moeilijk maakt.

Reddingsactie ACV

Ook de christelijke vakbond ACV wil de kwetsbare positie van interimarbeiders aankaarten, en organiseert vandaag een "reddingsoperatie". Per reddingsboot en gewapend met reddingsboeien gaan ze langs bij Katoen Natie en International Car Operators in de Waaslandhaven om de uitzendkrachten te informeren over hun rechten.

In een reactie laat KBC weten dat hun beleid sinds enkele jaren gericht is op een zo kort mogelijke inzet van uitzendarbeid, met een absoluut maximum van 2 jaar. De bank bevestigt dat in het verleden interimcontracten uitzonderlijk verlengd werden voor langere periodes, wanneer er na afloop van het contract nog steeds sprake was van een tijdelijke vermeerdering van werk of vervanging van een werknemer.

Meest gelezen