Kamervoorzitter Vera Bergkamp en verkenner Ronald Plasterk.

"Tijd om aan de slag te gaan": Nederlandse oud-minister Ronald Plasterk officieel benoemd als nieuwe verkenner

In Nederland is voormalig minister Ronald Plasterk officieel aangesteld als nieuwe verkenner. "Ik moet de komende dagen samen met de fractievoorzitters proberen om een eerste stuk van de puzzel te leggen." Als verkenner moet hij de verschillende coalitiemogelijkheden onderzoeken. Plasterk is al de tweede verkenner, nadat zijn voorganger Gom Van Strien de functie gisteren had neergelegd na geruchten over fraude.

De 66-jarige Ronald Plasterk werd gisteren al genoemd als de gedoodverfde opvolger van Gom van Strien. PVV-leider Geert Wilders, die als winnaar van de verkiezingen de eerste aanzet heeft voor de regeringsvorming, zei dat Plasterk een "creatieve geest" heeft "die het goed zal doen".

Als verkenner zal Plasterk met de verschillende fractievoorzitters overleggen om zo te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden er zijn. Dat zal volgens Plasterk vanaf morgen beginnen en "dat zal gebeuren in de volgorde van de grootte van de partijen."

"Het is tijd om aan de slag te gaan", zegt hij op een persconferentie. "Het land moet worden geregeerd en er zal in de lijn van de uitslag een kabinet gevormd worden."

Eén partij heeft al aangegeven geen onderdeel te willen uitmaken van een coalitie: de rechts-liberale VVD van Dilan Yesilgöz, de derde grootste partij van Nederland.

Die gesprekken moesten gisteren eigenlijk al gestart zijn, maar de eerste verkenner, PVV-senator Gom Van Strien, gooide gisterenochtend de handdoek in de ring na geruchten over fraude. Van Strien ontkende elke betrokkenheid, maar oordeelde dat zijn positie onhoudbaar was geworden.

Wat is een verkenner?

Een verkenner is een persoon die wordt aangesteld om de mogelijkheden voor de vorming van een nieuwe regering te verkennen. In politieke context kan het voorkomen wanneer er na verkiezingen geen duidelijke meerderheid is voor een bepaalde partij of coalitie. De regeringsverkenner heeft de taak om te onderzoeken welke partijen bereid zijn samen te werken en een coalitie te vormen.

"Breed draagvlak"

Volgens Kamervoorzitter Vera Bergkamp is er een "breed draagvlak" voor de aanstelling van Plasterk. Volgens PVV-leider Wilders is hij geschikt als verkenner omdat hij geen politieke functie meer bekleedt. Hij was minister van Onderwijs voor PvdA.

Met een achtergrond als moleculair bioloog deelt hij nu regelmatig zijn standpunten in een column in De Telegraaf, waarin hij vaak afstand neemt van de opvattingen van de PvdA. Plasterk bevestigt dat hij geen columns meer zal schrijven "zolang ik de rol heb als verkenner". 

De meeste partijen hebben geen bezwaar, enkel de partijen Denk en de Partij voor de Dieren hebben zich negatief uitgesproken.

Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle heeft al aangegeven dat hij niet met Plasterk wenst te spreken. "Denk gaat niet in gesprek met de boodschapper van extreemrechts. De PVV van Wilders ondermijnt de rechtsstaat en wil Nederlandse moslims discrimineren. Wij geloven in een weerbare democratie. Daarom willen wij dat de heer Wilders het initiatief ontnomen wordt en zullen wij deze verkenning boycotten."

Ronald Plasterk heeft tot volgende week dinsdag de tijd om met zijn conclusies naar buiten te komen.

Meest gelezen