“10 miljoen, of jullie kunnen doodskisten maken”: man die met bomaanslag dreigde in Brusselse scholen opgepakt in Marokko

Brussel -

Het Belgisch gerecht heeft in Marokko een man laten arresteren die verantwoordelijk is voor de dreigmail waarin hij bomaanslagen op Brusselse scholen aankondigde. Hij eiste 10 miljoen euro, dertig scholen bleven een dag gesloten.

Dirk Coosemans

De federale gerechtelijke politie arresteerde de man maandag, met behulp van de Marokkaanse autoriteiten. Hij bevond zich in Marokko, van waaruit hij de dreigmail gestuurd had, en heeft ook de Marokkaanse nationaliteit.

Doodskisten

Zondag had hij een niets aan de verbeelding overlatende mail gestuurd naar de Franstalige onderwijskoepel, met daarop zijn bankrekeningnummer. “Er zijn verschillende bommen, klaar om te ontploffen, geplaatst op verschillende plekken. Stort 10 miljoen euro op mijn rekening en dan geef ik u de juiste plaatsen waar de bommen gelegd zijn. Ik wacht op uw antwoord en dan geef ik u alvast de locatie van de vijf eerste bommen. Eén keer het geld gestort, geef ik de adressen van de andere bommen.”

De mail was uitermate bedreigend. “Doet u dit niet, dan mag u doodskisten gaan maken.” En ook de leerkrachten van de scholen werden bedreigd. “Uw leven en dat van uw kinderen, is dat 10 miljoen euro waard? En u, leerkrachten, we hebben uw adressen en zullen jullie de keel komen oversnijden, u en uw families. Een bloederige Kerst wacht op u.”

Dwaalspoor

De man probeerde ook enkele dwaalsporen uit te leggen. “De politie verwittigen heeft geen nut. We weten dat ze ons zoeken en dat ze onze aankomst in Canada getraceerd hebben (terwijl hij dus in Marokko zat, red.). We zijn Marokko ontvlucht omdat ze me daar als terrorist beschouwen. In de naam van Allah, ik ben jihadist. U zult me niet vinden, of toch niet op tijd. Uw veiligheidssysteem is corrupt.”

De man voegde bij zijn mail ook een foto van zichzelf. Althans, dat liet hij uitschijnen. Want die foto en ook de naam die hij vermeldde, zijn alvast niet die van de gevatte verdachte, zo vernemen we uit goede bron. De man op de eerste bijgestuurde foto en de vrouw op de tweede hebben niets met de zaak te maken. Wellicht heeft de echte verdachte die beelden van Facebook gehaald.

Motief onduidelijk

Het parket van Brussel laat in een persbericht weten dat de man, van Marokkaanse nationaliteit, bekend heeft. “De eerste vaststellingen tonen aan dat de verdachte geen terroristische motieven heeft. Wat het exacte motief is, zal verder onderzoek moeten uitwijzen”, klinkt het nog bij het parket, dat ook de internationale samenwerking in deze zaak prijst.

“De doorbraak kwam er nadat samen met internationale partners intensief is samengewerkt om de bron van deze dreigementen te traceren. Met behulp van geavanceerde technologieën en in nauwe samenwerking met de Marokkaanse autoriteiten, slaagden we erin een verdachte te lokaliseren en te arresteren.”

De man voegde bij zijn bericht ook een foto, en zei dat hij “geen schrik had om gevangengenomen te worden”. Maar de foto zou van iemand anders zijn, en vermoedelijk van Facebook gehaald zijn.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER