Strooizout (archieffoto)

Code geel voor gladheid, strooiwagens strooien voor het eerst in Vlaams-Brabant en Limburg

Strooiwagens zijn voor het eerst uitgereden in Vlaams-Brabant en Limburg. In totaal was dat goed voor 250 ton zout, voor het gehele seizoen ligt 103.000 ton zout klaar. Het KMI heeft intussen code geel voor gladheid uitgevaardigd.

In heel Vlaanderen was afgelopen nacht winterse neerslag mogelijk, waardoor het KMI voor gladheid waarschuwde. Intussen geldt ook code geel voor gladheid. Er wordt daarbij aangeraden om in het verkeer voldoende afstand te houden en je snelheid te matigen.

De strooiwagens zijn vannacht al uitgereden in Vlaams-Brabant en Limburg. "We zijn in beide provincies rondgereden langs het volledige wegennet en fietspadennet in ons beheer", zegt Katrien Kiekens van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Dat gaat dan om de autosnelwegen en de gewestwegen en hun fietspaden. De lokale wegen zitten bij Steden en Gemeenten."

"De wegdektemperaturen zijn positief, al blijft het wel opletten voor gladheid, vooral in het oosten van het land", aldus Kiekens. "Hier en daar kunnen de wegdektemperaturen nog naar het vriespunt gaan."

Over het hele land winterse buiten vandaag

Wat het weerbericht voor de rest van de dag betreft, mogen we in het hele land winterse buien verwachten. In Laag- en Midden-België gaat het om regen, korrelhagel of smeltende sneeuw, ten zuiden van Samber en Maas en ook in de Kempen gaat het om sneeuwbuien.

In de loop van de dag komt de zon af en toe piepen in het noorden en het centrum van het land, maar in het zuiden blijft de bewolking domineren. De kans op winterse buien blijft wel bestaan in de noordelijke landshelft, terwijl die in het zuiden afneemt. Dat alles terwijl het kwik niet hoger gaat dan -1 graad in de Oostkantons en 5 graden bereikt in het centrum en 6 graden aan zee.

's Avonds zijn er brede opklaringen, met wel nog winterse buien aan de kust en in de Ardennen. Komende nacht blijft het op de meeste plaatsen droog en kan er in het zuiden nog wat lichte sneeuw vallen. Er is kans op mist. De minima bedragen -6 graden in de Oostkantons, -4 tot -2 graden in Laag- en Midden-België en liggen rond het vriespunt in Belgisch-Lotharingen.

Meest gelezen