Direct naar artikelinhoud
Getuigenissen'Kabelknippers'

‘Een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen’: waarom deze Vlamingen hun digicorder vaarwel zeggen

Linde Boullart.Beeld Thomas Nolf

Steeds meer Vlamingen noemen zich ‘kabelknipper’ en sjotten hun digicorder buiten. In drie jaar tijd is hun aantal verdubbeld. Waarom doen ze dat precies? ‘Ons kijkgedrag is nu veel beter gedoseerd.’

Linde Boullart (32) uit Oudenaarde

Het kopen van een smart-tv heeft de ogen van Linde Boullart (32) geopend. “Ik had én Netflix én Disney+ én Streamz én daarbovenop nog eens een digitaal tv-abonnement. Waarom zou ik dat laatste niet opzeggen? Financieel scheelt het een pak, en via apps als VTM GO en VRT MAX kan je een groot deel van het klassieke aanbod streamen.”

Vorig jaar zei Boullart haar digicorder definitief vaarwel. En ook al zit ze knal in de doelgroep die van kabelknippen het handelsmerk heeft gemaakt – een op de drie 25- tot 34-jarigen heeft geen digicorder – toch was het even wennen. “Ik heb vaak een ‘oh, ik ben dat vergeten op te nemen’-moment gehad”, lacht ze. “Ook al weet ik dat zoiets nu niet meer hoeft, het zijn oude gewoontes die er echt in gesleten zijn.”

“Maar missen doe ik die digicorder niet echt. Integendeel, vroeger was ik vaak erg doelloos rond aan het zappen in de hoop op iets interessants te stoten. Nu kan ik datzelfde soort gedrag nog steeds op TikTok stellen, maar op het grote scherm ben ik me net heel bewust ben van wat ik kijk en wat niet.”

Dit betekent niet dat ze samen met de digicorder afscheid nam van lineair tv-kijken. “Er blijven voor mij enkele vaste afspraken. Maandagavond zit ik nog altijd klaar tot Blind getrouwd online staat, zodat ik de dag erna geen spoilers zie. En sinds ik opnieuw single ben, hou ik er ook van om Friends op de achtergrond te hebben aanstaan. In mijn leefruimte blijft het dus nog steeds een erg prominente plek innemen.”

“Ik zie mijn vader op termijn ook wel nog zwichten en zijn Telenet-abonnement opzeggen. Maar voor mijn oma is het te laat. Zij is er 79, ik heb haar onlangs eens de VTM GO-app laten installeren. Dat bleek toch net iets te moeilijk.”

Steven Boers (46) uit Antwerpen

“Ik ben vaak bezig met liedjes maken, boeken schrijven of schilderkunst. Mensen vragen weleens: ‘Hoe krijg je dat allemaal voor mekaar?’ Wel, je zou schrikken hoeveel uur in een jaar je verliest aan reclameblokken. In die tijd heb ik alweer een nieuw boek klaar”, zegt Steven Boers (46), die enkele jaren geleden al besliste om zijn tv-abonnement op te zeggen. Hij noemt het “een van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen”.

Zijn meug vond hij sowieso al niet meer in het klassieke aanbod. “Ofwel floppen programma’s over kunst, ofwel zijn ze voor een te breed publiek gemaakt. Ik had geen zin meer om daarvoor te betalen. Mensen met gelijklopende interesses vinden elkaar nu online, of ze luisteren naar een podcast. Daar mogen mensen wel nog een uur praten zonder dat er drie keer reclame is gepasseerd.”

Steven Boers.Beeld Bob Van Mol

“Er komt een generatie aan die enkel nog YouTube kijkt”, denkt Boers, die bij zijn eigen kinderen ziet dat ze het platform gewoon op de televisie casten en doelbewust op zoek gaan naar korte clips die hen interesseren, over ‘de 10 gevaarlijkste dieren’ bijvoorbeeld. “Zelfs bij opa en oma kijken ze via de digicorder nooit live naar televisie, enkel naar de zaken die zijn opgenomen zodat ze kunnen doorspoelen.”

Vandaag kijkt hij zelf vooral nog series via Netflix, een of twee afleveringen per avond. “Ik denk nog weleens aan hoe we als kind naar Masters of the Universe keken. Dan kwam het signaal om te komen eten, ging de televisie uit en zouden we ons voor de rest van ons leven afvragen hoe het was afgelopen. Vandaag kan ik zelf bepalen wat ik kijk, wanneer ik kijk en hoe lang ik blijf kijken. Zonder doelloos te zappen is ons kijkgedrag bovendien beter gedoseerd.”

Michel De Muynck (66) uit Lokeren

“Tot anderhalf jaar geleden was ik aan de slag als huisarts. Óp dat moment was ons inkomen best royaal en kijk je niet op een euro meer of minder. Als je dan terugvalt op het inkomen van je pensioen, ga je toch eens alle uitgaven wat van dichterbij bestuderen in een Excel-sheet”, vertelt Michel De Muynck (66).

Een van de zaken die bij die oefening in het oog sprong, was de Telenet-factuur. “Die was erg hoog, terwijl die digicorder dan nog eens de hele tijd streken vertoonde en veel energie slurpt. Dat ding stond altijd maar op stand-by, dat is de hele tijd stroom die verbruikt wordt.”

Dus vloog de digicorder buiten. Zijn dagelijkse portie nieuws streamt De Muynck nu via VRT MAX, VTM GO of GoPlay, een aanbod aan series vindt hij op Netflix. “Het voorgestelde aanbod is al helemaal afgestemd op mijn smaak”, zegt hij. “Na een tijd begon ik wel mijn portie voetbal te missen, ik kijk in het weekend graag meerdere wedstrijden. Dus nam ik nog een abonnement op TV Vlaanderen, ook dat is gewoon via een app.”

“Onze kinderen streamen allemaal, dus nieuw was het niet. Maar het blijft toch niet evident op onze leeftijd, je zit vaak te sukkelen met zo’n app en dan is er niemand die tijd heeft om te helpen.” Hij begrijpt het dus wel, dat veel oudere mensen vasthouden aan de klassieke formule. Slechts 3 procent van de 65-plussers kijkt enkel via streamingdiensten. “Ik merk dat veel leeftijdsgenoten er wel voor openstaan, maar ze hebben een pushke nodig.”

“Ik merk ook: een Telenet-abonnement op de zaak krijgt vlottere service dan een privéabonnement als je met pensioen bent. Zo’n digicorder is dan weer één extra ding dat kan kapotgaan. Daar moet ik me nu geen zorgen meer over maken.”