© ATV

Provinciebestuur wil fusiegemeente Zwijndrecht, Beveren en Kruibeke bij Antwerpen halen: “In het belang van de haven”

Zwijndrecht, Beveren, Kruibeke -

Bij het Antwerpse provinciebestuur is een advies in de maak om de fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht niet te laten opgaan in Oost-Vlaanderen, maar toe te voegen aan de provincie Antwerpen “in het belang van de haven”. Dat meldt ATV en wordt bevestigd door provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). De fusiegemeente zelf sprak zich uit voor Oost-Vlaanderen. Het Vlaams Parlement zal de knoop moeten doorhakken.

Dirk Hendrikx
Bron: ATV

LEES OOK. Fusie Zwijndrecht met Beveren en Kruibeke kost provincie Antwerpen jaarlijks miljoenen

De kans lijkt niet groot dat het Vlaamse Parlement zal ingaan tegen de wens van de fusiegemeente zelf, maar ondenkbaar is het niet. “Wij hebben een verslag gekregen van de diensten van de gouverneur waaruit blijkt dat het beter zou zijn dat het hele havengebied onder één provincie ressorteert”, zegt Luk Lemmens. “Anders splits je ook het beleid voor veiligheid en hulpverlening. Bedrijven die belangen hebben op de linker- en rechteroever gaan misschien bij twee provincies vergunningen moeten aanvragen.”

Een formeel advies is er nog niet. Daarover moet de vierkoppige deputatie, het provinciebestuur zeg maar, nog samenkomen. Maar Luk Lemmens noemt het waarschijnlijk dat ze zullen voortgaan op “de bezorgdheden van de provinciale diensten”. Op 13 december zal de provincieraad zich over het advies uitspreken. Daarna gaat het naar Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, nu Gwendolyn Rutten (Open Vld). Finaal ligt de beslissing bij een meerderheid in het Vlaams Parlement. De vraag wordt dan hoe de meerderheidspartijen N-VA, Open Vld en CD&V ertegenover staan.

“Louter een vaststelling”

Gouverneur Cathy Berx bevestigt dat haar administratie heeft laten weten dat het beter zou zijn dat de fusiegemeente bij Antwerpen komt voor de civiele en politionele veiligheid. “Dat is louter een vaststelling die we doen, het is niet aan ons om te beslissen. De haven kan best als één gebied worden beheerd en niet worden versnipperd voor zaken als noodplanning, crisisbeheer, brandweer en tunnelbeheer, maar ook voor het politiebeleid. In Antwerpen ligt de tweede grootste petrochemische cluster ter wereld. Als je één zone hebt voor hulpverlening en politie, dan is dat altijd efficiënter. Als je kijkt naar het buitenland, zie je dat het ook elders zo wordt aangepakt.”

CD&V-gedeputeerde Kathleen Helsen zegt alleen dat inderdaad informatie is opgevraagd bij de diensten van de gouverneur. Ze wil niet vooruitlopen op het advies.

Beveren reageert verbaasd volgens ATV: “Ik denk dat er een andere agenda achter staat: die oude demonen van vroeger, de grote droom van Antwerpen om het havengedeelte op Linkeroever, Zwijndrecht en Beveren gewoon erbij te nemen. Bij de provincie en als het kan ook bij de stad Antwerpen. Zodat die lastigaards op Linkeroever zich niet meer moeien.” Het Antwerpse provinciebestuur zou ook uit eigenbelang handelen. Er zitten 45 bedrijven in Zwijndrecht, goed voor 2,6 miljoen euro aan bedrijfsbelasting.

LEES OOK. DISCUSSIE. Wat vind jij van het voorstel om de fusiegemeente Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht toe te voegen aan de provincie Antwerpen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen