AFP or licensors

Twaalf gijzelaars uit Gaza en dertig Palestijnse gevangenen vrijgelaten

Volgens het Internationale Rode Kruis zijn opnieuw twaalf gijzelaars overgedragen van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas aan de hulporganisatie. In ruil heeft Israël dertig Palestijnse gevangenen vrijgelaten. De uitwisselingen maken deel uit van het bestand dat intussen vijf dagen duurt. 

Dag vijf van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël loopt bijna op zijn einde. Als onderdeel van dat bestand zijn opnieuw twaalf gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Dat meldt het Internationale Rode Kruis, dat de overdraging van de gijzelaars in goede banen leidt. Het gaat om tien Israëli's en twee Thai.

Israël zegt dat de gijzelaars intussen zijn aangekomen in Israël. Ze zullen worden overgebracht naar het ziekenhuis om daar onderzocht te worden.

In ruil heeft Israël dertig Palestijnse gevangen vrijgelaten, vijftien vrouwen en vijftien minderjarigen. De gevangenen komen uit een gevangenis in Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever en een detentiecentrum in Jeruzalem.

Na vijf dagen zijn in totaal 69 Israëlische gijzelaars en 150 Palestijnse gevangenen vrijgelaten.

De uitwisselingen maken deel uit van een bestand dat aanvankelijk vier dagen zou duren, maar maandag werd het bestand met twee dagen verlengd. Volgens Egyptische bronnen is er sprake van om de gevechtspauze nog eens met twee dagen te verlengen.

Ondanks dat het bestand voortduurt, zijn er hier en daar wel incidenten in de Gazastrook. De Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir roept daarom op het sociale mediaplatform X op om de gevechten tegen Hamas te hervatten.

"We mogen niet wachten tot onze strijders gedood zijn. We moeten opnieuw handelen in lijn met het doel van de oorlog: de totale vernietiging van Hamas."

Ben-Gvir waarschuwt premier Benjamin Netanjahu ook dat een einde van de oorlog "de ontbinding van de regering" betekent.

Meest gelezen