Eveline is de styliste van Charlotte Adigéry.

Hoe langer Charlotte Adigéry in ‘De Slimste Mens’ zit, hoe blijer stylist Eveline Briand (30): “Die laarzen van gips zijn in feite niet draagbaar”

Wie wil opvallen in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ kan maar beter goed quizzen of een slimme stylist aan de haak slaan. Zangeres Charlotte Adigéry (33) doet het allebei. De vrouw achter haar opvallende looks is Eveline Briand. “Ik heb de klank stress bezorgd, dat microfoontje kon nergens heen.”

Eline VandeGehuchte

“Het is best grappig, ooit stond Charlotte op mijn lijstje met personen met wie ik graag wilde samenwerken”, zegt Eveline Briand. Het kan verkeren, want intussen is ze de vaste styliste van Charlotte Adigéry en Bolis Pupul. “We werkten een eerste keer samen toen Charlotte nog zwanger was, een jaar of drie geleden. En toen ze last minute mochten optreden op Rock Werchter, heb ik in allerijl hun outfits samengesteld.” Publiek en pers waren lovend over de show én over de look van het muzikale duo. “Sindsdien ben ik er altijd bij.”

Zo ook in De Slimste Mens ter Wereld, waarin Charlotte Adigéry niet alleen opvalt door haar quizprestaties maar ook door haar modieuze présence. Een kanariegele jurk tot over de oren, een aanzienlijk schouderstuk dat van Dzjengis Khan de veroveraar kon zijn, laarzen uit witte gips: de muzikante valt ermee op en – belangrijk – komt ermee weg. “Een paar jaar terug zag ik al: met Charlotte kan ik experimenteren. Er mag een hoek af zijn. Dat maakt het voor mij veel leuker.”

LEES OOK. Charlotte Adigéry over vuilste job ooit: “Moest toiletcontainers kuisen zonder handschoenen”

Gek element

Eerst dit: in de wereld van de styling is het zaak om goede research te doen, connecties te hebben en alles netjes terug te brengen na gebruik. Unieke of peperdure outfits en accessoires zijn dus vaak geleend van designers. Het merk achter de look krijgt zo exposure, al zeker op nationale televisie. Briand vindt inspiratie bij jonge ontwerpers en op sociale media. Het liefst bij Belgische merken, zoals de ‘card holder ring’ van D’heygere. De ene aflevering zat er in die ring een foto van Erik Van Looy, een andere keer een kaart van het containerpark. “Ik had een cameraatje mee en kort voor opname maakten we een foto van Erik. Dat was een spontane ingeving, maar het paste perfect. En zo’n gek element valt op.”

Al gaat het er niet zo aan toe bij elke kandidaat. Zo vertelde kandidaat Jeroen Leenders trots over zijn Kringloop-aankopen en bleef het ook bij minister Petra De Sutter (Groen) bij een eerder bescheiden blazer. “Vanuit de productie komen er weinig richtlijnen”, zegt Briand. “Geen streepjes of witte vlakken dragen, maar verder is iedereen vrij om te kiezen. Wij dus ook.”

Te fragiel om op te lopen

Het blijft wel allemaal toegankelijk, vindt de styliste. “We kiezen voor extravagantie, maar ik zocht toch een middenweg tussen wat bij Charlotte past en wat op televisie kan. Het is anders wanneer ze op een podium staat, zingt en danst. Nu hield ik rekening met het feit dat ze in een stoel zit, dat een deel van haar lichaam niet in beeld komt. Haar hoofd, benen en voeten, dat is wat je ziet vanuit de zetel. Dus daar ligt mijn focus.” Het verklaart de gele jurk die aan een diadeem vast hing. Goed voor een mop van jurylid Philippe Geubels: “Charlotte, je kleerhanger hangt er nog aan.”

LEES OOK. PORTRET. Jeroen Leenders, de opvallende verschijning in ‘De Slimste Mens’: “Mijn diagnose krijgen was niet simpel”

Van Looy vond het fantastisch. “Eigenlijk was de hele productie altijd erg enthousiast, behalve het klankteam. Ik heb de mensen van het geluid extra kopzorgen bezorgd, vrees ik. (lacht) De outfits waren niet ideaal voor het microfoontje.” De laarzen van gips waren dan weer niet zo handig voor de artieste zelf. “In feite zijn ze niet draagbaar, te fragiel om op te lopen. Wel een mooi showelement. En bij Charlotte weet ik: zij kan op alles lopen. Het is soms waanzinnig met welk gemak zij op torenhoge hakken danst. Precies alsof het slippers zijn.”

Het moet gevraagd: gaat de vrouw achter de styling zelf even extravagant door het leven? “Ik durf ook weleens rare stukken aan te trekken, kleding die voor de meeste mensen speciaal overkomt. Al valt het naar mijn gevoel best mee. Maar mag ik iets toegeven? Soms kan ik geen kleding, winkels of webshops meer zien. Dat heb je dan als je constant met styling bezig bent voor het werk.” (lacht)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER