Ā© CPU - Nathan Dobbelaere

Pommelien Thijs is de grote kanshebber bij de MIA's, met maar liefst 9 nominaties

ZangeresĀ Pommelien Thijs is de grootste kanshebber bij de MIA's. Ze is maar liefst 9 keer genomineerd voor de Vlaamse muziekprijzen. De andere grote kanshebbers zijn Brihang (met 6 nominaties) en Metejoor en dEUS (met elk 5 nominaties). In de nieuwe genderneutrale categorie "solo artiest" zijn er twee vrouwen genomineerd en drie mannen.

Met 9 nominaties op 17 verschillende categorieƫn veegt Pommelien Thijs iedereen van de tabellen. Vijf van die nominaties zijn in categorieƫn waarvoor het publiek - samen met de muzieksector - zijn stem kan uitbrengen. De winnaars van de sectorprijzen, waar Thijs vier keer is genomineerd, worden bepaald door de mediajury en de sector.

ThijsĀ maakt kans op deze negen MIA's: "Album" (voor "Per ongeluk"), "Nederlandstalig", "Pop", "Solo artiest" en "Hit van het jaar 2023" voor "Erop of eronder". Dit zijn de categorieĆ«n waarvoor het publiek mee kan stemmen. Thijs is ook genomineerd in vier sectorcategorieĆ«n: "Artwork", "Auteur/componist", "Live act" en "Videoclip", voor "Erop of eronder". Voor "Erop of eronder" heeft Thijs afgelopen zomer al de Zomerhit-trofee gewonnen.

Bij de editie begin 2023 heeft Pommelien Thijs haar eerste MIA's gewonnen, meteen drie stuks in de categorieƫn "Doorbraak", "Solovrouw", en "Hit van het jaar 2022", met "Ongewoon". Trofeeƫn die ze toen na een korte feestnacht per ongeluk had laten vallen, vertelde ze de ochtend na de festiviteiten op de radio.

Maar: veel nominaties zijn geen absolute garantie om effectief vaak in de prijzen te vallen. In het verleden zijn AngĆØle en Zwangere Guy ondanks zeven nominaties elk met lege handen naar huis gegaan. Recordhouder bij de MIA's blijft Stromae, met in totaal gewonnen 20 prijzen over de jaren heen.

Wie zijn de grote concurrenten van Pommelien Thijs?

De tweede grote kanshebber bij de MIA's is de West-Vlaamse rapper Brihang.Ā Hij is zes keer genomineerd: vier keer voor een publieksprijs en twee keer voor een sectoraward. In de publiekscategorieĆ«n "album" (voor "Droomvoeding"), "Nederlandstalig" en "solo artiest" neemt hij het op tegen Pommelien Thijs. Brihang maakt ook kans in de categorie "Hiphop" en bij de sectorprijzen voor "artwork" en "auteur/componist".

Op de derde plaats qua aantal nominaties staan dEUSĀ enĀ Metejoor, die elk kans maken op vijf prijzen. Voor dEUS is dat in de categorieĆ«n "Alternative", "Groep", "Artwork", "Live act" en "Videoclip" voor "How to replace it".

Metejoor is dan weer genomineerd in de publiekscategorieĆ«n "Album" voor "Joris",Ā "Nederlandstalig", "Pop", "Solo artiest" en "Hit van het jaar 2023" voor "Wat wil je", zijn duet met de Nederlandse Hannah Mae. In al die categorieĆ«n neemt Metejoor het op tegen Pommelien Thijs. Een andere te duchten concurrente is "#LikeMe"-collega CAMILLEĀ die drie keer is genomineerd, in de categorieĆ«n "Nederlandstalig", "Pop" en "Hit van het jaar 2023" voor "Rihanna".

Wat is de impact van meer genomineerden en een genderneutrale prijs?

Organisatoren VRT en VI.BE, steunpunt voor artiest en muzieksector, hebben dit jaar twee zaken veranderd. Per categorie zijn er voortaan vijf genomineerden in plaats van vier. In totaal maken er 42 verschillende artiesten kans op een prijs.

Resultaat: enkeleĀ nieuwkomers bij de genomineerden:Ā dj Amber Broos, zanger Aaron Blommaert, rapper DIKKE, de opvallende groepĀ Ćƒo en Gustaph, die zelf de prijs voor "Doorbraak" en "Pop" kan winnen en met Songfestivalnummer "Because of you" de MIA voor "Hit van het jaar 2023" en "Videoclip" kan winnen.

De meest opvallende nieuwkomer is Loverman, die uit het niets ook vier keer genomineerd is, net als Songfestivalrevelatie Gustaph. Loverman is het soloproject van muzikant James De Graef, die eerder onder meer bij de groepen Shht en Partners heeft gespeeld. Hij is een singer-songwriter die warme gitaarmuziek brengt met een herkenbaar diep stemgeluid. Hij kan in de prijzen vallen in de categorieƫn "Alternative", "Doorbraak", "Solo artiest" en "Auteur/componist".

Met zijn soloproject Loverman is James De Graef meteen vier keer genomineerd bij de MIA's.
Marvin Anthony

De tweede wijziging is dat de aparte categorieƫn "solo vrouw" en "solo man" zijn verdwenen. In plaats daarvan wordt er voortaan ƩƩn MIA uitgereikt aan de meest populaire "solo artiest".

In die nieuwe categorie zijn er twee vrouwen genomineerd en drie mannen: naast nominatiekoningin Pommelien Thijs en Coely zijn dat Brihang, Metejoor en nieuwkomer Loverman. Drie Nederlandstalige artiesten dus op vijf genomineerden: opnieuw een bevestiging dat Nederlandstalige muziek alomtegenwoordig is. Dat blijkt ook in de categorie "Pop": daar is Gustaph als enige Engelstalige act genomineerd naast Bazart, CAMILLE, Metejoor en Pommelien Thijs.

Stemmen voor de publiekscategorieƫn van de MIA's kan tot en met zondag 10 december op de website van de MIA's.

Meest gelezen