Tesla van 120.000 euro staat al vier jaar stil in garage van politiezone Zaventem

Een nieuwe Tesla van de politie van Zaventem staat al vier jaar noodgedwongen in de garage, omdat een belangrijk document ontbreekt. De auto van 120.000 euro staat namelijk in Nederland ingeschreven bij een leasingbedrijf. Daardoor kan geen inschrijvingsbewijs afgeleverd worden voor ons land. De gemeente Zaventem probeert al een tijdje via de rechtbank haar gelijk te halen. Maar dat is moeilijk, want de Nederlandse leverancier zou intussen failliet zijn.

Bij de politiezone Zaventem staat een Tesla al vier jaar stil in de garage. De Nederlandse leverancier heeft na de aankoop in 2019 nog steeds geen inschrijvingsdocument geleverd. En dus staat de auto, waarvoor de gemeente 120.000 euro betaald heeft, gewoon stil.

In 2019 besloot Zaventem om het wagenpark van de politie uit te breiden met twee nieuwe elektrische voertuigen. Dat gebeurde via een openbare aanbesteding waar een Nederlandse garagist als beste uit de bus kwam. Intussen rijdt slechts één van die twee geleverde Tesla’s rond.

Veel problemen

Oppositieraadslid Erik Rennen (N-VA) vroeg op de gemeenteraad naar een stand van zaken in het dossier. Burgemeester Holemans moest het antwoord schuldig blijven “Wanneer dat voertuig gebruikt zal kunnen worden, weten we niet." Het zou niet de eerste keer zijn dat er problemen zijn met de aankoop van de twee Tesla's. "Al snel kregen we te horen dat de levering werd uitgesteld omwille van het coronavirus. Al in oktober 2020 liet Zaventem de garagist in gebreke stellen. En de firma is ook veroordeeld tot levering en een schadevergoeding van in totaal bijna 50.000 euro."

De voertuigen werden dan toch geleverd, maar toen ontbraken de documenten om de wagens in ons land in te schrijven. In mei 2022 kwamen de papieren voor één van de twee toch binnen en kon het voertuig gebruikt worden. Een deel van het inschrijvingsbewijs van de andere Tesla, die nu nog steeds Nederlandse nummerplaten heeft, ontbreekt nog steeds.

Ondertussen heeft Zaventem nog een strafklacht ingediend en loopt er een onderzoek wegens oplichting en valsheid in geschrifte omdat de wagen ook nog ingeschreven staat op naam van een Nederlandse leasingfirma. Die firma zou ondertussen failliet zijn. Voormalig korpschef Jean-Pierre Vanthienen, die het hele dossier opvolgde, hoopt dat het toch nog in orde komt.  “Dit kan geen maanden meer aanslepen. We zullen moeten rekenen op de curator. Die auto moet de baan op, zo simpel is het.”

Meest gelezen