Copyright pexels

Hoge cacaoprijs, dus duurdere pralines? Chocolatier Dominique Persoone: "Geen probleem mee als geld naar cacaoboeren gaat"

De cacaoprijzen liggen op het hoogste niveau sinds 1977 en dat zal je ook voelen aan de prijs van chocolade en pralines. Maar chocolatier Dominique Persoone maakt zich nog niet te veel zorgen. "Als dat geld rechtstreeks naar de cacaoboer gaat, heb ik daar geen enkel probleem mee."

Met een prijs van intussen al meer dan 4.300 dollar per ton zit de internationale cacaoprijs momenteel op het hoogste niveau sinds 1977. Dat merkt ook chocolatier Dominique Persoone. "De prijzen zijn meer dan verdubbeld in nog geen jaar tijd."

Persoone ziet verschillende verklaringen. Zo is de vraag naar chocolade de laatste jaren sterk gestegen. "Chocolade is erg populair geworden in 'nieuwe werelden' als India of China." En ook de impact van de klimaatverandering speelt een rol, ziet hij. Onder meer in West-Afrika leiden regen en overstromingen momenteel tot slechte oogsten.

"Wij hebben zelf onze cacaoplantage in Mexico. Ik kreeg onlangs een bericht van onze verantwoordelijke dat de temperatuurschommelingen veel te groot zijn tussen de warmte overdag en de kou 's nachts: de cacaobonen zien af en de cacaobomen verliezen hun bladeren. Dat hebben we nog nooit meegemaakt. Bovendien zijn er heel veel ziektes die de bomen aantasten."

Correctie

Toch hoeft de huidige prijscorrectie geen ramp te zijn, denkt Persoone. "Met verschillende chocolatiers hebben we geijverd om die prijzen op te trekken. Dus als dat geld rechtstreeks naar de cacaoboer gaat, heb ik daar geen enkel probleem mee."

"Het is een kwestie van moeten. Ik reis heel veel en ik bezoek veel cacaoplantages. De helft van de nieuwe generatie cacaoboeren heeft geen zin meer en wil iets anders gaan doen. Waarom zou je daar nog staan zweten voor een handvol dollars? We moeten de prijs eerlijk verdelen, want de cacaoboeren hebben de zwaarste job in het hele productieproces van een chocoladereep."

Het is niet omdat een reep een halve euro duurder wordt dat we plots geen chocolade meer eten

Chocolatier Dominique Persoone

En ja, dat betekent ook duurdere chocolade en pralines hier. "Maar dat ligt niet alleen aan cacaobonen. De hazelnoten zijn verdriedubbeld in prijs. Er is ook een periode geweest dat melk veel duurder was of dat bepaalde grondstoffen gewoon niet meer verkrijgbaar waren." 

"Het blijft een luxeproduct", sust Persoone. "Het is niet omdat een reep een halve euro duurder wordt dat we plots geen chocolade meer eten." 

BEKIJK - Chocolade, luxeproduct met een trouwe aanhang: "Dat verzacht het leven en daar hebben we nood aan":

Videospeler inladen...

Meest gelezen