Fiscaal voordelig pensioensparen kan op twee manieren, waarbij je geld mag storten vanaf je 18de tot het jaar waarin je 64 bent.
Volledig scherm
Fiscaal voordelig pensioensparen kan op twee manieren, waarbij je geld mag storten vanaf je 18de tot het jaar waarin je 64 bent. © Getty Images/Westend61

De tijd om nog dít jaar te starten met pensioensparen dringt: zo betaal je jaarlijks honderden euro’s minder belasting

Spaargids.beHeb je wat geld dat je gerust tot je zestigste kan missen? Dan zou je daar een aanvullend pensioen mee kunnen opbouwen. Als je hier dit jaar nog mee start, betaal je jaarlijks honderden euro’s minder belasting. Maar hoe begin je met pensioensparen? Welk voordeel haal je er precies uit? Hoeveel stort je het best? En is pensioensparen nog de juiste optie? Veel vragen met evenveel antwoorden, hieronder behandeld door Spaargids.be.

  1. De echte ‘Wolf van Wall Street’ schrijft boek met beleggingsadvies. Wat vindt Pascal Paepen van zijn tips? “Let hierbij op, want dat kan ook mis gaan”
    PREMIUM

    De echte ‘Wolf van Wall Street’ schrijft boek met beleggings­ad­vies. Wat vindt Pascal Paepen van zijn tips? “Let hierbij op, want dat kan ook mis gaan”

    Jordan Belfort – de Wolf van Wall Street – verdiende tientallen miljoenen met illegale beleggerspraktijken. Wie de gelijknamige topfilm met Leonardo DiCaprio zag, weet hoe het verhaal uiteindelijk eindigde: in de cel. Na zijn straf ging de Amerikaan aan de slag als consultant en spreker. Daarnaast schreef hij al meerdere beleggersboeken. Zijn nieuwste werk is naar eigen zeggen ‘een gids om een fortuin te verdienen op de aandelenbeurs’. Maar hoeveel kan je daarvan geloven? Wij legden tien van Belforts tips en inzichten voor aan HLN-geldexpert Pascal Paepen.
  2. Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromanagen”
    Jobat

    Hoe herken je een toxische baas en wat doe je ertegen? “Hij zal altijd druk bezig lijken, maar toch ook micromana­gen”

    Welzijn op het werk krijgt vandaag meer aandacht dan ooit. Experts moedigen je aan om kritisch na te denken over je leidinggevende en op te komen voor jezelf en je team. Goed leiderschap is dan ook van cruciaal belang voor de prestaties die je levert en hoe je je voelt op de werkvloer. Maar wat kan je als medewerker doen als jouw leidinggevende je belemmert om goed – en graag – te werken? Welzijnsmanager Elisabeth Van Steendam legt het Jobat.be uit.