Premier Alexander De Croo zet een nieuwe levensduurverlening van de Belgische kerncentrales opnieuw op de agenda.
Volledig scherm
Premier Alexander De Croo zet een nieuwe levensduurverlening van de Belgische kerncentrales opnieuw op de agenda. © BELGA / Klaas De Scheirder

Premier De Croo opent deur naar twintig jaar extra kernenergie: “Iets voor de volgende regering”

De volgende regering moet overwegen om Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar te verlengen, vindt premier Alexander De Croo (Open Vld). Ook een nieuwe levensduurverlenging van Tihange 1 kan op de agenda komen, klinkt het. Volgens Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout is dat echter “niet aan de orde”, en ook energiebedrijf Engie ziet niet in hoe de levensduur van kernreactor Tihange 1 nog kan worden verlengd. Ook N-VA is niet onder de indruk.

219 reacties

  • Heinz Rumes

    5 maanden geleden
    Weer alles doorschuiven
  • louis reinquin

    5 maanden geleden
    Men heeft het licht gezien en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Laat nu de volgende Federale regering uit max. 4 partijen bestaan. Centrum rechts. Alle 4 ten dienste van de bevolking maar wel vrij strak. En dan zal ik uitermate blij zijn.
  • bob jansens

    5 maanden geleden
    allez, hij scoort weeral bij Macron: eerst met Engie onderhandelen (lees veel betalen) om de centrales 10 jaar langer op te houden. En dan nadien bedenken dat 20 jaar beter zou zijn, zodat er opnieuw onderhandelt (lees opnieuw veel betaald) moet worden... van incompetentie gesproken...
  • Gabriel Delrue

    5 maanden geleden
    De enige oplossing om permanente elektriciteitsproductie te garanderen is nieuwe kerncentrales bouwen. 3 generatie kerncentrales bestaan al. De reactoren van de derde generatie - ook wel de evolutionaire generatie genoemd - zijn nog veiliger dan hun voorgangers en zijn van bij het begin zo ontworpen om langer (60 jaar) mee te gaan. Zij zijn voorzien van innovaties die ontwikkeld konden worden dankzij de tientallen jaren ervaring met de 400 kernreactoren over de hele wereld.
  • Ludo Van Damme

    5 maanden geleden
    Tegen die periode is hernieuwbare energie al volop de norm.