Twee Russisch-Israëlische gijzelaars worden opgevangen door het Rode Kruis

Hamas overhandigt 16 gijzelaars aan Rode Kruis, Israël laat ook weer 30 Palestijnse gevangen vrij 

Hamas heeft nog eens tien Israëlische gijzelaars (vijf met een dubbele nationaliteit) en daar bovenop vier Thaise gijzelaars overhandigd aan het Rode Kruis. Rond middernacht liet Israël ook opnieuw 30 Palestijnen weer vrij. Eerder werden ook twee gijzelaars met de Israëlisch-Russische nationaliteit vrijgelaten, maar zij maakten geen deel uit van het akkoord tussen Israël en Hamas.  Ondertussen is het ook nog niet helemaal duidelijk of de gevechtspauze verlengd wordt.

Hamas heeft opnieuw 10 gijzelaars overhandigd aan het Internationale Rode Kruis. Dat schrijft Reuters. Het was even wachten op de vrijlating van de 10 gijzelaars. Volgens Israëlische bronnen kwam dat door enkele technische defecten. Daarnaast zijn ook vier Thaise gijzelaars vrijgelaten.

Onder de Israëlische gijzelaars zitten ook vijf mensen met een dubbele nationaliteit: een Amerikaanse, een Nederlander en drie Duitsers. Dat meldt het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat in het conflict bemiddelt. Voor zover bekend was de 18-jarige Ofir Engel de enige Nederlander die vastzat in de Gazastrook.

De Palestijnse terreurbeweging Hamas heeft eerder op de dag twee gijzelaars met de Israëlisch-Russische nationaliteit vrijgelaten. Dat deden ze naar eigen zeggen als een geste naar president Poetin.

Het zou gaan om twee vrouwen: Yelena Troepanov en Irina Tati. De zoon van Troepanov en zijn partner zouden nog steeds gegijzeld worden door Hamas. Haar man zou omgekomen zijn bij de verrassingsaanval op 7 oktober. 

BEKIJK - Gisteren liet Hamas ook 10 Israëlische en 2 Thaise gijzelaars vrij:

Videospeler inladen...

De terreurgroep Islamitische Jihad, die aan de kant van Hamas staat in de oorlog, zegt ook dat het een groep Israëlische burgers heeft vrijgelaten. Volgens de eerste berichten zouden die overgedragen zijn aan het Rode Kruis.

In totaal zijn er nu al 93 gijzelaars bevrijd tijdens de gevechtspauze, vooral Israëlische vrouwen en kinderen, maar ook personen met een andere nationaliteit. Israël heeft in ruil al 180 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Ook vandaag zouden er weer 30 gevangenen vrijkomen, op de lijst staat ook de bekende Palestijnse activiste Ahed Tamimi.

Volgens de woordvoerder van het Israëlische leger zou Hamas nog 159 gijzelaars vasthouden. 

Wordt de gevechtspauze verlengd?

Na een eerste verlenging van twee dagen zal de gevechtspauze tussen Israël en Hamas duren tot morgen 6 uur 's ochtends onze tijd. Volgens bronnen van het Franse persbureau AFP zou Hamas de pauze willen verlengen met nog eens 4 dagen. Het is nog niet duidelijk of ook Israël dat wil. 

Aan het begin werd afgesproken dat de pauze telkens met een dag verlengd kon worden, voor elke tien extra gijzelaars die Hamas zou vrijlaten. De Israëlische regering gaf premier Benjamin Netanyahu en Defensieminister Yoav Gallant de toestemming om dat te doen voor maximaal 10 dagen. Vier extra dagen lijken dus in principe mogelijk.

Internationale spelers, waaronder Egypte, de VS en Qatar, bemiddelen om de pauze te verlengen. Gisteren waren daarom de baas van de CIA, de Amerikaanse inlichtingendienst en het hoofd van de Israëlische inlichtingendienst Mossad op bezoek bij de premier van Qatar in Doha.

Er zou zijn gesproken over een mogelijke verlenging van de gevechtspauze dus, maar ook over of er tijdens die verlenging misschien gegijzelde mannen en militairen zouden kunnen vrijkomen. Tot nu toe wisselde Hamas alleen vrouwen en kinderen uit. Ook Israël liet in ruil alleen maar Palestijnse vrouwen en minderjarige mannen vrij uit gevangenissen.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Geweld op de Westelijke Jordaanoever

Er is dan wel een pauze in de gevechten in Gaza, de onrust en het geweld op de Westelijke Jordaanoever gaan voorlopig niet liggen. Gisteravond is het Israëlische leger opnieuw binnengevallen in het vluchtelingenkamp van Jenin. Er zijn tientallen arrestaties gebeurd, volgens Israël is Jenin een nest van terroristen. 

Een aantal beelden van de inval van het Israëlische leger in Jenin op de Westelijke Jordaanoever:

Volgens de Palestijnen heeft het Israëlische leger bij de raid twee kinderen doodgeschoten, een van 8 en een van 15 jaar. Er zouden ook vier Palestijnen gewond geraakt zijn. Artsen Zonder Grenzen zegt dat een team van hen twee uur lang vastzat in een ziekenhuis in Jenin, omdat het Israëlische leger de uitgangen blokkeerde met militaire voertuigen. Twee Palestijnen zijn omgekomen omdat ziekenwagens niet tot bij hen konden geraken, zegt de organisatie.

Sinds de start van de oorlog op 7 oktober zijn op de Westelijke Jordaanoever al meer dan 240 Palestijnen gedood bij invallen van het Israëlische leger, of door geweld vanwege joodse kolonisatoren.

Meest gelezen