Twaalf jaar cel voor verkrachting van Brusselse studente op campus

© belga

Een dakloze man is veroordeeld tot twaalf jaar cel voor de verkrachting van een studente op de campus van ULB. Hij moet ook vijf jaar ter beschikking blijven van de strafuitvoeringsrechtbank en een schadevergoeding betalen.

Chris Verhaeghe

De 21-jarige studente was op 28 december 2022 rond 21 uur op weg naar huis van de Campus de la Plaine van de Université Libre de Bruxelles. Op het voetpad van het campusdomein werd ze plots aangevallen door een man. Ze werd de bosjes ingesleurd en daar brutaal verkracht. Hoewel ze op het domein van de campus was, werd haar ­geschreeuw niet opgemerkt. Ook de veiligheidsagenten die er opereren hebben niets gemerkt.

De jonge vrouw was niet aanwezig op het proces, omdat de gebeurtenissen nog steeds een zware impact op haar hebben. ‘Ze slaapt amper, heeft last van paniekaanvallen en ondervindt nog steeds fysieke problemen’, zegt haar advocaat. ‘Het hele gezin is uiteindelijk verhuisd, omdat het niet meer geconfronteerd wilde worden met de plek waar alles is gebeurd.’

Kort na de feiten kon de dader worden opgepakt. Het gaat om een dakloze man, die enkele maanden eerder was vrijgelaten uit de gevangenis na een veroordeling tot 30 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij de dood van een andere dakloze. Het slacht­offer zou geslagen zijn met een ­ijzeren staaf en werd ook overgoten met zuur.

De 25-jarige beklaagde ontkende de verkrachting op het proces, maar de rechtbank hechtte geen geloof aan zijn uitleg. Hij kreeg 12 jaar cel opgelegd met een bijkomende terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 5 jaar. Hij moet het slachtoffer een schadevergoeding van 5.000 euro betalen, en ook de ouders is hij 5.000 euro verschuldigd.

Volgens deskundigen heeft de man psychopathische trekken en is het risico op recidive erg groot.

­