Themabeeld© AFP

Sevilla verbiedt penispakken en andere seksuele kostuums om zuiptoerisme aan te pakken

In Sevilla is het voortaan verboden om met een penispak of andere seksueel getinte kleding over straat te lopen. Daarmee wil de stad, net als heel wat andere Spaanse steden, de strijd aan gaan met het zuiptoerisme. Dat zegt correspondent Miral de Bruijne in ‘Nieuwe feiten’ op Radio 1.

Eva Versavel
Bron: Radio 1

In Sevilla kampen ze met een groot aantal “zuiptoeristen”. De Spaanse stad is een populaire bestemming voor vrijgezellenfeesten. Veel van die toeristen dragen penispakken of andere seksuele kledij. Om dat soort toerisme nu te weren, geldt er in Sevilla voortaan een verbod op dat soort kledij.

“Sevilla is een stad met een enorm historisch centrum. Ze zijn het daar zat. Ze willen niet dat er door hun prachtige historische straten allemaal mensen lopen in penispakken, die het straatbeeld verpesten”, vertelt Miral de Bruijne bij Radio 1. De nieuwe burgemeester van de stad José Luis Sanz Ruiz stelde daarom orde op zaken.

Officieel komt het er op neer dat je niet met seksgerelateerde kleding over straat mag lopen. Daaronder valt ook dat je niet in je ondergoed over straat mag.

Volgens de Bruijne komen veel van die toeristen uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. “Het zijn vaak grote groepen mannen of vrouwen die daar dan in hordes aankomen om te feesten”, vertelt ze. Door de grote alcoholconsumptie tijdens zo’n feestjes gebeuren er vaak incidenten.

Die stroom aan zuiptoeristen is, behalve aan het mooie weer, te wijten aan de goedkope vliegprijzen. “Het wordt steeds goedkoper om binnen Europa te vliegen. Dat merken ze aan dit soort toerisme. Maar ze willen juist toeristen die niet de boel op stelten zetten, drinken, en op het einde van de avond voor een heleboel problemen zorgen”, zegt de Bruijne.

Doel bereikt?

Sevilla is niet de eerste stad die die regel rond de klederdracht invoert. Steden als Barcelona, Malaga en het Spaanse eiland Mallorca voerden het verbod al eerder in. “In malaga werd de regel in 2022 al ingevoerd en sindsdien zijn er geen grote incidenten meer geweest”, merkt de Bruijne op. “Er staat dan ook een boete van zo’n 750 euro op. Als iedereen 750 euro moet neerleggen, wordt het natuurlijk wel een duur vrijgezellenfeest.”

Toch is het zuiptoerisme met de instelling van de nieuwe wetgeving niet helemaal geweken. “In Mallorca is dat bijvoorbeeld niet het geval. Daar is ondanks de andere kledingdracht, nog steeds heel veel zuiptoerisme”, weet de Bruijne. “Afgelopen zomer had daar bijvoorbeeld nog een Nederlander zijn behoefte gedaan op iemands hoofd. En het jaar daarvoor is er een jongen in elkaar geslagen en overleden. Dat soort zaken willen de steden dus voorkomen, maar zo’n verhalen hoor je dus ondanks de nieuwe regelgeving nog steeds”, besluit ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER