imago/Levine-Roberts

Na maandenlange daling is inflatie weer licht gestegen: deze producten werden duurder of goedkoper

Na zeven maanden van daling, is de inflatie weer licht toegenomen. Deze maand is het leven 0,76 procent duurder dan in november vorig jaar. Dat lage cijfer is vooral te danken aan de goedkoper geworden energie. Al zijn elektriciteit en vooral aardgas deze maand weer wat duurder geworden. Los van de energieprijzen is het leven sowieso nog altijd fors duurder dan een jaar geleden.

Dat het leven de afgelopen twee jaren fors duurder is geworden, moeten we u niet vertellen. Denk maar aan de energierekeningen van vorige winter en alles wat daardoor mee duurder werd. Gelukkig is de forse stijging van levensduurte het afgelopen halfjaar wel maand per maand afgenomen. En dat is dus vooral te danken aan de goedkopere energie. 

Als we de inflatiecijfers in een grafiekje gieten, dan zagen we de afgelopen maanden een duidelijke daling. Deze maand echter heeft de licht gekleurde inflatielijn hieronder weer een klein knikje naar boven genomen. Zo blijkt uit de maandelijkse inflatiegegevens van Statbel. 

Waar de inflatie vorige maand met 0,36 procent op een dieptepunt zat, is de levensduurte deze maand weer ietsje geklommen, naar 0,76 procent. Dat betekent: wat vorig jaar in november 100 euro kostte, kost deze maand 100,76 euro.

Los van de energieprijzen wordt het leven nog altijd stevig duurder. Als je geen rekening houdt met de dalende energieprijzen van de afgelopen maanden, is het leven nog altijd 5,95 procent duurder dan een jaar geleden. Dat is op de bovenstaande grafiek te zien aan de donkere lijn: die van de kerninflatie.

De kerninflatie is het cijfer dat geen rekening houdt met de prijsevolutie van energieproducten en onbewerkte voeding. Die lijn is nog altijd een dalende lijn: waar de kerninflatie vorige maand nog 6,55 procent bedroeg, is ze nu gezakt naar 5,95 procent. 

De inflatie voor voeding blijft intussen hoog: waar de inflatie voor voeding vorige maand nog 8,98 procent bedroeg, is ze deze maand iets gezakt, naar 8,22 procent. Intussen zijn elektriciteit (+1,7 procent) en vooral aardgas (+10,8 procent) deze maand weer duurder geworden dan vorige maand. Gelukkig bedraagt de energie-inflatie nu -32,90 procent ten opzichte van november 2022.

Wat werd duurder en wat goedkoper?

Uit de cijfers van Statbel blijkt dat deze producten en diensten ten opzichte van november vorig jaar sterk in prijs gestegen zijn:

Deze producten zijn dan weer het sterkst in prijs gedaald ten opzichte van november vorig jaar:

Meest gelezen