Burgemeester Steve Rotheram is trots dat het gestolen straatnaambord na 47 jaar eindelijk "thuis" is.
Kevin Matthews/PA

Gestolen straatnaambordje van "Penny Lane" (van The Beatles) na 47 jaar teruggebracht

Een gestolen straatnaambordje van Penny Lane, de straat uit Liverpool die de inspiratie was voor een van de grootste Beatles-hits, is na 47 jaar weer terug thuis. Een groep dronken studenten ging er in 1976 mee aan de haal. Een van hen toont nu - anoniem - berouw. "Omdat ik het nu relatief goed doe in het leven, wil ik het teruggeven aan de stad waar ik zes gelukkige jaren als student doorbracht."

Penny Lane, there is a barber showing photographs
Of every head he's had the pleasure to know...

Het zijn de openingszinnen van "Penny Lane", een van de meest gekoesterde hits van The Beatles. In tegenstelling tot wat je zou kunnen denken, is "Penny Lane" niet de naam van een vrouw, maar van een straat. Een straat in Liverpool die echt bestaat. Liverpool is de stad waar Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr geboren werden en opgroeiden.

"Penny Lane" is grotendeels geschreven door Paul McCartney, met bijdragen van John Lennon. Het verscheen in 1967 als single met een dubbele A-kant, naast "Strawberry fields forever". De song ademt nostalgie, met een terugblik op plaatsen, personen, situaties die echt bestaan (of bestaan hebben) en in de herinnering zijn blijven zitten. De trompetsolo maakt het helemaal af.

BEKIJK - "Penny Lane" (1967):

"Penny Lane" werd zoals zoveel songs van The Beatles een groot succes. In verschillende landen werd het een dikke nummer 1-hit. En de straat Penny Lane zelf werd wereldberoemd. Fans van The Beatles gingen maar wat graag op wandel in de buurt.

Maar de roem had soms ook kwalijke gevolgen. In 1976, negen jaar na het verschijnen van de song, werd het straatnaambordje gestolen. 47 jaar lang bleef het spoorloos. Tot nu.  

Dronken nacht

Eerder dit jaar werd het museum Beatles Story in Liverpool gecontacteerd door een man die zei dat hij het "volstrekt onaangetaste" straatnaambordje weer aan de stad wilde teruggeven. Het was een man die toendertijd in Liverpool studeerde. De diefstal was het gevolg van - jawel - een dronken nacht onder een groepje studenten. Ze waren "niet veel meer waard" toen ze het bordje wegnamen.

"Omdat ik het nu wel relatief goed doe in het leven, wil ik het bordje teruggeven aan de Pool, waar ik zes gelukkige jaren als student doorbracht, eerst als bachelor, dan als master. En waar ik ook mijn vrouw ontmoette, waar ik al 44 jaar mee getrouwd ben. Het is duidelijk, Liverpool is waar het bord nu de rest van zijn dagen dient door te brengen."

Het is niet het eerste bordje dat uit Penny Lane gestolen wordt, maar wel het oudste dat ooit is teruggebracht, zegt het museum Beatles Story. Daar is het nu te zien.

Het gestolen - en nu teruggebrachte - straatnaambord.
Kevin Matthews/PA

"Muzikale tijdcapsule"

Dan Barrington, die in het gemeentebestuur van Liverpool verantwoordelijk is voor transport, laat aan de krant The Guardian weten dat het wegnemen van straatnaamborden "een misdrijf is dat tot een gevangenisstraf kan leiden". Barrington is mild en liet zich in zijn antwoord inspireren door The Beatles.

"Gezien de hele geschiedenis, en het feit dat dit bordje eindelijk terug is waar het hoort na een long and winding journey, denk ik dat we het erover eens kunnen zijn: gewoon let it be." Een verwijzing naar nog twee andere Beatles-hits. Al bedoelde Barrington misschien long and winding road, de echte songtitel.

Ik denk dat we het erover eens kunnen zijn: gewoon "let it be".

Dan Barrington, in het gemeentebestuur verantwoordelijk voor transport

Burgemeester Steve Rotheram liet zich ook niet onbetuigd. "Penny Lane is veel meer dan een simpele straat die de inspiratie was voor een song al die jaren geleden. Het is een muzikale tijdcapulse, onsterfelijk gemaakt door die vier jongens die de wereld op zijn kop zetten."

"Het is fantastisch om te zien dat iets zo veel betekenis heeft, eindelijk teruggekeerd is naar zijn rechtmatige plaats, na bijna een halve eeuw."

Meest gelezen