Gezondheid

Slachtoffers medische ongevallen worden sneller en vaker vergoed

De doorlooptijd van medische schadedossiers is van vier jaar teruggelopen naar 16,5 maanden.© Getty Images

De historische achterstand bij het Fonds voor Medische Ongevallen is zo goed als weggewerkt. Ook leidt een aanvraag vaker tot een schadevergoeding.

Christoph Meeussen

Wie een letsel overhoudt door een medische fout of ongeval kan sinds 2012 aankloppen bij het Fonds voor de medische ongevallen (FMO). Dat onderzoekt de schade en kan in sommige gevallen ook een schadevergoeding uitkeren. De afgelopen jaren kwam er veel kritiek op het fonds, onder meer omdat de wachttijden onredelijk hoog waren. In 2020 bedroeg de doorlooptijd gemiddeld vier jaar, acht keer de wettelijk vastgelegde termijn van zes maanden.

Een hervorming van de procedures en ook tijdelijke versterking moesten zorgen voor een ommezwaai. Dat heeft volgens minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) geleid tot een succes. ‘Het gros van de dossiers is nu weggewerkt en de procedures zijn aangepast, zodat ook de doorlooptijd voor dossiers aanzienlijk is ingekort. Dit is zeer bemoedigend.’

Concreet, een taskforce kreeg eind 2020 1.249 historische dossiers. Daarvan is nu 83 procent verwerkt. De resterende dossiers zitten in een eindfase. Met de verwerking van een vijftigtal dossiers per maand, moeten die in de komende maanden afgerond worden.

Ondertussen bleven er ook dossiers binnenkomen. In totaal zag het fonds sinds zijn opstart in 2012 al 6.817 dossiers passeren. Daarvan is87 procent afgesloten of geadviseerd. In 2018 was dat 46 procent.

Drie keer zo snel

De versnelling toont zich ook in de doorlooptijd. Waar die in 2020 nog vier jaar bedroeg, is dat volgens FMO-directeur Isabelle Durnez nu nog ‘maar’ 16,5 maanden: ‘We proberen die nog in te korten, maar de etappes moeten doorlopen worden.’ Ook Vandenbroucke ziet niet echt mogelijkheden om veel dichter bij de wettelijke termijn van zes maanden te komen.

‘Het FMO kan nu met een schone lei voortwerken aan een optimale opvolging van complexe en delicate dossiers over medische ongevallen, die een bron van stress zijn voor zowel slachtoffers als hulpverleners’, zei Benoît Collin, administrateur-generaal van het RIZIV, waar het FMO onder valt.

Vergoeding

Almaar meer slachtoffers krijgen een vergoeding. Vroeger was dat aandeel ruwweg 10 procent. Dat is volgens het RIZIV nu opgelopen tot zo’n 17 procent. Dit jaar ligt dat uit te keren bedrag voorlopig op 14,9 miljoen euro, tegenover 8,5 miljoen in 2020.

In de nabije toekomst wil het fonds zijn werking digitaliseren, met ook de mogelijkheid om online een aanvraag te doen en die digitaal op te volgen. Met alle dossierkennis wordt ook bekeken of ongevallen in de toekomst kunnen worden vermeden.