© Junior Verbeeke

“Plots vlogen alle auto’s op elkaar”: getuigen vertellen hoe één slippartij en laagje ijs voor ravage zorgden op snelweg

Tien auto’s, twee vrachtwagens en drie gewonden: een zwaar verkeersongeval zorgde woensdagmiddag voor een ware ravage op de A11 in Ramskapelle. Getuigen zagen hoe één wagen aan het slippen ging en iedereen meteen in de remmen moest. En dat kort na een lichte hagelbui. “Ik kon nog stoppen, maar tien seconden later werd ik zélf aangereden.”

Junior Verbeeke

Ze stonden verspreid over een strook van tientallen meters, de wagens - of wrakken - die rond 13.20 uur betrokken raakten bij een zwaar verkeersongeval met tien auto’s en twee vrachtwagens.

“Er was iets gebeurd voor ons. Gelukkig heb ik de reflex gehad om meteen aan de kant te gaan”, aldus Sjaak Bolleman uit Breskens (Nederland). “We zagen de ene na de andere auto nog passeren, en die reden allemaal op elkaar in. Volgens mij speelden de weersomstandigheden mee. Al moet het onderzoek dat natuurlijk uitwijzen.” Lokaal had het net lichtjes gehageld.

Sjaak Bolleman kon zich nog net op de pechstrook parkeren en zag het ongeval gebeuren.© jve

Chaos

Volgens getuigen ging een blauwe bestelwagen ter hoogte van Brugge-Zeehaven en de Heistlaan plots aan het slippen. Op dat moment lag er een laagje ijs op de baan.

“Het ongeval gebeurde net voor mij. De bestuurder van een kleine camionette ging vol in de remmen”, zegt vrachtwagenchauffeur Johan Simoen. “Gelukkig kon ik tijdig remmen en tot stilstand komen. Enkele wagens achter mij konden dat niet meer en vlogen allemaal op elkaar. Maar ook mijn truck werd aangereden. Het was chaos. Ik durfde eerst niet uit te stappen, maar toen alles tot stilstand kwam, ging ik meteen eerste hulp bieden. “

Tien personenwagens raakten betrokken bij het ongeval.© jve

Dat bleek nodig: drie mensen raakten gewond. Ze werden allemaal bij bewustzijn naar het ziekenhuis gevoerd. Twee naar het AZ Zeno in Knokke-Heist, één iemand naar Brugge.

Een oudere vrouw werd uit haar wagen bevrijd door de brandweer terwijl een jongere chauffeur gehavend uit een ander verhakkeld voertuig kwam. “Hij was er het ergst aan toe”, vertelt een getuige. “Ik heb hem meteen droog en warm gezet.” Gelukkig bleek niemand in levensgevaar. Urenlang werd de A11 afgesloten: er stond een file van meer dan drie kilometer tot in Knokke.

© Junior Verbeeke

Lage zon

De wegpolitie deelde het verkeersongeval uiteindelijk op in twee verschillende incidenten. Guy Berton uit Blankenberge werd tientallen meters verderop aangereden. Daar liepen nog een aantal wagens schade op toen ze probeerden te remmen voor het eigenlijke ongeval en de stilstaande vrachtwagen.

“Ik zag de truck stilstaan en ging meteen aan de kant. Tien seconden later werd ik zelf aangereden”, zegt Guy. “Het was toen lichtjes aan het hagelen en er hing een lage zon. Maar of dat ermee te maken heeft, weet ik niet.” Het parket kwam alleszins ter plaatse om de omstandigheden te onderzoeken.

Een kleine bestelwagen (links) zou als eerste aan het slippen zijn gegaan.© jve

Het slachtoffer dat op de auto van Guy inreed was amper 19 jaar. Zijn papa, Piet Brysse uit Pittem, kwam meteen ter plaatse. “Hij was helemaal in paniek en zei dat hij er niets aan kon doen”, aldus Piet.

“Hij wordt momenteel gecontroleerd in het ziekenhuis. Toen mijn zoon het ongeval zag gebeuren, proberen hij nog te remmen. Quasi onmiddellijk verloor hij de controle over het stuur. Hij heeft geluk gehad. Ik ben alleszins blij dat hij zélf kon bellen.”

De hinder op de A11 duurde nog de hele dag, want de takelwerken namen uren in beslag. Pas rond 18 uur werd de snelweg vrijgegeven.

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse.© jve

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER