Krantencontract blijft waarschijnlijk niet behouden, regering zit morgen opnieuw samen

De kern van de federale regering komt morgen opnieuw bijeen om het krantencontract te bespreken. Er is ook vandaag geen definitieve beslissing genomen, al is het zo goed als zeker dat krantencontract in zijn huidige vorm niet behouden blijft.

De regering is het nog altijd niet definitief eens geraakt over hoe het nu verder moet het krantencontract. Het bedrijf dat het contract zou binnenhalen, mag de komende jaren de kranten en tijdschriften in België rondbrengen. Het krijgt daarvoor 125 miljoen euro per jaar van de overheid.

Bpost heeft die concessie al jaren, maar dreigde het contract nu te mislopen. De FOD Economie adviseerde de regering namelijk om het contract toe te kennen aan concurrent PPP, die veel goedkoper zou zijn dan het Belgische postbedrijf. 

Geen krantencontract meer

Het advies brengt de regering in een lastig parket, de besprekingen zitten al dagenlang vast. Het advies van de FOD zomaar negeren, is juridisch moeilijk. Het contract niet aan Bpost geven, zou tot problemen leiden bij het bedrijf, dat voor een groot deel in handen is van de overheid.

Ook zijn er verschillende klachten over de dienstverlening van PPP, dat nu al actief is in onder andere Brussel. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) sprak daar vanmorgen in "De ochtend" op Radio 1 nog haar bezorgdheid over uit. 

Daarom gaan de regeringspartijen op zoek naar een alternatief waarbij geen enkel bedrijf het contract toegewezen zou krijgen. Het krantencontract zou dus stopgezet worden. Over welke regeling dan wel getroffen moet worden, is men het nog niet eens. 

BEKIJK - "Als Bpost het krantencontract niet krijgt, gaan we onmiddellijk rond de tafel zitten met het bedrijf. Ik maak mij sterk dat er geen ontslagen zullen vallen", zegt Geert Cools van de socialistische overheidsvakbond ACOD in "Terzake":

Videospeler inladen...

Fiscaal voordeel voor krantenabonnees?

De liberalen zijn altijd al een koele minnaar geweest van het krantencontract, ze vinden de 125 miljoen euro subsidie niet goed en pleiten ervoor om het systeem volledig stop te zetten.

Daar is onder meer de PS het niet mee eens. Ze willen de subsidies aan de pers behouden, anders vrezen ze dat kranten te duur zullen worden. Ze stellen daarom een alternatief voor: de subsidies zouden niet meer gaan naar de distributie, maar rechtstreeks naar de abonnees van de kranten.

Omdat de overheidssteun voor het verdelen van de kranten in dat geval wegvalt, zullen die duurder worden. Ter compensatie zou je als abonnee dan een deel van je abonnementsprijs kunnen terugkrijgen via de belastingen.

Bij Open VLD twijfelen ze of dat systeem fiscaal en juridisch haalbaar is. Ook CD&V twijfelt. Ze wijzen er ook op dat het afschaffen van de concessie gevolgen heeft voor vzw's die hun magazines op die manier verdelen. Ook voor hen moet een alternatief uitgewerkt worden.

Morgen om 12 uur komt de kern opnieuw samen om de kwestie te bespreken. De tijd dringt voor de regering, op 31 december loopt het huidige krantencontract af. 

Meest gelezen