Archiefbeeld.© Tom Palmaers

Drugs in Limburg

Smell-IT: een infoavond over hoe een drugslabo- of afval in je buurt te herkennen

Lanaken -

Het parket Limburg en de gemeente Lanaken organiseren een infoavond over hoe drugssignalen te herkennen. Want de grensstreek blijft een geliefde locatie voor drugscriminelen. Door burgers te wijzen op de gevaren van deze productie en te leren hoe ze drugsproductie te herkennen, hopen ze het de criminelen moeilijk te maken.

Mireille Maes

Die avond wordt de vinger gelegd op de gevaren van drugsproductie. Een forensisch deskundige drugs bij het NICC en de Federale Gerechtelijke Politie Limburg, geven tips over hoe je een drugslabo of -afval kan herkennen. Is er plots nachtelijke activiteit in het leegstaande huis verderop in de straat? Zijn de ramen afgeplakt of zie je camera’s aan huis? Merk je ineens veel af- en aanrijden van bestelwagens? Het zijn allemaal signalen die het melden waard zijn.

Drugsproductie brengt heel wat risico’s met zich mee, zowel voor de woning waarin ze geproduceerd worden als voor de buurt. De zuren in synthetische drugs kunnen onder andere brandwonden veroorzaken als je ermee in aanraking komt en ook de dampen die vrijkomen bij de verbranding kunnen gevaarlijk zijn. Daarnaast is er ook risico op brandgevaar; dus tijdig alarm slaan, is de boodschap.

Geurtafel

Aan een geurtafel kan je kennis maken met de typische geuren afkomstig van drugsproductie. Deze knowhow kan goed van pas komen voor personen die veel buiten werken, zoals groenarbeiders of bosbeheerders. Maar het is ook handig meegenomen voor verhuurders van loodsen of opslagruimtes.

Alerte burgers

De voorbije jaren blijven de cijfers van de productie van synthetische drugs zoals XTC, amfetamine en metamfetamine en de dumpingen van drugsafval in onze provincie zeer hoog. De grensstreek is dan ook een geliefde locatie voor drugscriminelen. “Een gevaarlijke trend, want naast schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het leefmilieu werken de productie en handel van drugs onveiligheid in de hand”, aldus burgemeester Marino Keulen. “Omdat een overheid niet alles hoort en ziet, is het belangrijk dat burgers ook alert zijn. Meldingen kunnen de politie immers op het juiste spoor brengen om drugsbendes op te pakken en illegale dumpingen tegen te gaan. Via deze infoavond in het Cultureel Centrum willen we voor extra bewustmaking zorgen.”

Drugsmeldpunt

Merk je iets verdachts en wil je een melding doen? Contacteer het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg via het meldingsformulier op www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be of via het gratis nummer 0800 208 77. De politie onderzoekt alle meldingen.

De gratis infoavond ‘Smell- IT’ is dinsdag 5 december om 19.30 uur in het cultureel centrum in Lanaken. Inschrijven kan via www.lanaken.be/smell-it.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer