© EPA-EFE

Jambon krijgt geen ontmoeting met Belgische F-35-piloten bij bezoek aan VS

Vlaams minister-president Jan Jambon zal tijdens zijn werkbezoek aan de Verenigde Staten volgende week geen ontmoeting hebben met de Belgische F-35-piloten die daar opgeleid worden. Volgens het kabinet-Jambon is er sprake van een weigering vanuit de Belgische ambassade. Dat die weigering  iets te maken zou kunnen hebben met het bezoek dat premier Alexander De Croo enkele dagen later plant in het F-35-dossier, wordt op de Wetstraat 16 weggelachen: “We hebben het echt veel te druk om ons met dat soort zaken bezig te houden”.

gjs
Bron: BELGA

Vlaams minister-president Jan Jambon reist volgende week samen met de ontslagnemende Nederlandse minister-president Mark Rutte naar de Verenigde Staten. Die missie staat grotendeels in het teken van de halfgeleiderindustrie. Jambon krijgt daarbij een plek op het Nederlandse regeringsvliegtuig. Dat vliegtuig landt maandag 4 december op Luke Air Force Base in Glendale (Arizona). Daar worden zowel Nederlandse als Belgische luchtmachtpiloten opgeleid voor de F-35. 

“Rutte zal daar een ontmoeting hebben met de Nederlandse piloten. Het was onze bedoeling om ook met de Belgische piloten een korte ontmoeting te hebben. Per slot van rekening bouwen ook Vlaamse bedrijven mee onderdelen voor de F-35”, legt Pol Van Den Driessche, diplomatiek adviseur van Jambon, uit. “Maar onze Vlaamse diplomatieke vertegenwoordiger heeft vanuit de Belgische ambassade in Washington de mededeling gekregen dat zo’n ontmoeting niet zou kunnen”, aldus Van den Driessche. “We nemen daar akte van”, klinkt het nog. 

Een week na het bezoek van Jambon aan de VS brengt premier Alexander De Croo een bezoek aan F-35-fabrikant Lockheed Martin. Ter herinnering: ons land heeft 34 F-35-toestellen aangekocht ter vervanging van de F-16’s. Dat de geweigerde ontmoeting van Jambon iets te maken zou hebben met het latere bezoek van de premier, wordt op het kabinet-De Croo nogal categoriek weggelachen. “Nee, we hebben geen démarche gedaan om die ontmoeting van Jambon te laten weigeren. We hebben het hier echt te druk om ons bezig te houden met dat soort zaken bezig te houden”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer