Nicolas Maeterlinck

Kwik kan diep zakken door opklaringen, risico op ijsplekken en aanvriezende mist

Vanavond en vannacht kan het kwik in Vlaanderen diep zakken door brede opklaringen. In zowat alle provincies is het risico op ijsplekken en aanvriezende mist aanzienlijk. Ook morgenochtend bestaat het risico op aanvriezende mist.

Vanavond zullen de laatste buien boven het noorden van het land verdwijnen en verschijnen meer opklaringen waardoor het kwik diep kan zakken. Van de provincie West-Vlaanderen tot Limburg via de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen is er woensdagnacht een aanzienlijk risico op vorming van ijsplekken en aanvriezende mist. In Vlaams-Brabant is dat de eerste uren ook nog het geval.Ā 

Ten zuiden van de Samber en de Maas kan lichte vorst ook leiden tot de vorming van enkele ijsplekken. Het is wisselend tot soms zwaarbewolkt met kans op plaatselijke aanvriezende mist. Er kunnen nog enkele lichte buien van smeltende sneeuw of sneeuw voorkomen. Van Henegouwen tot (zuid-)Brabant zal de bewolking overheersen met waarschijnlijk soms wat regen.

De minima vannachtĀ zullen schommelen tussen -4 graden nabij Nederland en +3 graden nabij Frankrijk.

BEKIJK - Het jongste weerbericht:

Videospeler inladen...

Rijm- en ijsplekken

Morgen (donderdag) begint met aanvriezende mist, vooral over het noorden van het land en op sommige plaatsen in de Ardennen, of een deels bewolkte hemel waaruit plaatselijk nog lichte, winterse, neerslag kan vallen. Vooral in Vlaanderen en lokaal ook in Hoog-Belgiƫ kunnen nog enkele rijm- of ijsplekken voorkomen. Voorzichtigheid is dus aangewezen donderdagochtend, zo waarschuwt het KMI.

Later morgen wordt het droger. Aan het einde van de dag zal een nieuw neerslaggebied vooral het zuiden van het land treffen met nog enkele sneeuwbuien en smeltende sneeuw in de Ardennen. De maxima schommelen van 0 tot 4 graden.

Donderdagnacht zal het neerslaggebied boven het zuiden van het land blijven slepen. Na de opklaringen zullen de omstandigheden opnieuw bevorderlijk worden voor de vorming van aanvriezende mist, vooral in het noorden van het land. De minima zullen schommelen rond -5 of -6 graden in de valleien van de Hoge Venen of plaatselijk in Vlaanderen en rond 0 of +1 graad in Belgisch Lotharingen.

Vrijdag wordt het op vele plaatsen grijs maar lokaal is er kans op wat zon. Het blijft aanhoudend koud. Zaterdag is er kans op winterse buien in de kuststreek, elders wordt het droog met brede opklaringen. Volgende week belooft het iets minder koud te worden en veelal droog.

Meest gelezen