Politie laat 11-jarig meisje blazen na ongeval: ‘Het was vermoedelijk niet opportuun’

© marc herremans

De Gentse politie heeft zich moeten verontschuldigen bij de ouders van een 11-jarig meisje. Nadat het meisje gewond was geraakt bij een ongeval namen agenten haar in het ziekenhuis een alcohol- en drugstest af.

Simon Dekaezemaker

Het ongeval gebeurde woensdagochtend in Gentbrugge, getuigt de vader aan Het Laatste Nieuws. Het meisje was onderweg naar school met de fiets, toen ze werd aangereden door een afslaande auto op het kruispunt van de Frederik Burvenichstraat en de Leo Tertzweillaan.

Het meisje kwam zwaar ten val en werd naar het ziekenhuis afgevoerd. Haar ouders werden verwittigd, maar op de spoedafdeling moesten ze tot hun grote verbazing vaststellen dat twee agenten erop stonden een drugs- en alcoholtest af te nemen bij de elfjarige.

‘We opperden dat dit misschien niet het beste moment was, maar de agenten in kwestie zeiden dat ze anders een dokter bloed zouden moeten laten prikken’, zegt de vader boos aan Het Laatste Nieuws.

Niet opportuun

De Gentse politie verontschuldigde zich nadien. ‘Theoretisch gezien laten we iedereen die betrokken is bij een ongeval met gekwetsten een ademtest doen. Het is ook in het voordeel van elke betrokken partij dat daar duidelijkheid over is.’

Maar de politie erkent dat het in dit geval, bij een 11-jarige, ‘vermoedelijk niet opportuun’ was het kind te laten blazen. De tussenkomst wordt verder onderzocht. ‘We verontschuldigen ons alvast naar het kind en naar de ouders toe en zijn beschikbaar voor een gesprek of voor begeleiding door onze maatschappelijke assistenten’, klinkt het in een reactie.

De Gentse politie voerde eerder al een ‘kindreflex’ in, een reeks afspraken die agenten moeten volgen als ze in contact komen met minderjarigen. Die afspraken zullen nu ook voor verkeerscontroles ingevoerd worden. ‘Voor gerechtelijke zaken waren we pionier in het voorzien van bijkomende checks voor kinderen met een “kindreflex”. Voor verkeer gaan we dat ook doen.’