Amper drie boetes in meer dan een jaar tijd in heel ons land: CD&V vraagt meer controle op rookverbod in de wagen

CD&V vraagt dat het rookverbod in de auto, in het bijzijn van kinderen, veel strenger wordt gecontroleerd. Het aantal controles daarop is erg beperkt, “terwijl de gevaren voor kinderen bij roken in de auto toch enorm groot zijn”, onderstreept CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

Werner Rommers

Tussen juni 2022 en augustus 2023 kregen amper drie mensen in ons land een proces-verbaal omdat ze rookten in de wagen, in het bijzijn van kinderen. Dat is nochtans verboden in alle drie de gewesten – ook wanneer het om een elektronische sigaret gaat – sinds mei 2020. De boete bedraagt zo’n 200 euro, wat hoger is dan bijvoorbeeld dan een boete voor een chauffeur die betrapt worden bij het bellen achter het stuur.

Maar veel boetes levert dat rookverbod in de wagen dus niet op: tussen juni 2022 en augustus 2023 werden in Wallonië twee rokende chauffeurs beboet, in Brussel een derde bestuurder, zo blijkt uit cijfers die CD&V-Kamerlid Els Van Hoof bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) opvroeg.

Van Hoof – als parlementslid al jaren met de gevaren van roken bezig – neemt geen genoegen met die cijfers. Ze vraagt met aandrang aan Vandenbroucke dat zijn controle- en inspectiediensten vaker zulke controles organiseren en dat er tegelijk extra wordt ingezet op sensibilisering.

LEES OOK. Zij stopten net als Herman Brusselmans na hun 60ste met roken: “Het grootste voordeel voor mij was financieel”

Californische bosbrand

“Roken in de wagen met kinderen op de achterbank is immers allesbehalve onschuldig: in zo’n kleine ruimte heb je zeer snel een erg hoge concentratie van schadelijke deeltjes, zelfs met de ramen open of met de airconditioning op”, aldus Van Hoof. “Die hoge concentraties zijn erg gevaarlijk voor de aanwezige kinderen: hun immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkeld, hun luchtwegen zijn dunner en ze ademen sneller dan volwassenen, wat tot ademhalingsrisico’s zoals astma kan leiden.”

“Uiteraard is het rookverbod in de horeca nuttig en nodig, maar roken in de auto is vele malen schadelijker dan roken op café”

Els Van Hoof

Kamerlid CD&V

Van Hoof wijst ook op Amerikaans onderzoek dat concludeert dat, wanneer er in een auto één sigaret wordt gerookt, de hoeveelheid rook die inzittenden inhaleren vergelijkbaar is met wat een brandweerman inademt die maar liefst vier uur lang een Californische bosbrand bestrijdt. Ze maakt ook de vergelijking met de vele duizenden controles per jaar op de naleving van het rookverbod in de horeca: “Uiteraard is dat nuttig en nodig, maar naar gezondheidsrisico’s is roken in een auto vele malen schadelijker dan roken in een café. Vandaar dat we met aandrang vragen dat er op het roken in een auto, in het bijzijn van kinderen, strenger wordt gecontroleerd.”

(Lees verder onder de foto)

Ook het roken van een e-sigaret achter het stuur is strafbaar.© Hollandse Hoogte / Arthur Vriend Fotografie

Paul Van den Meerssche, diensthoofd inspectie bij de FOD Volksgezondheid, beklemtoont in een reactie dat zijn controlediensten wel degelijk geregeld controleacties organiseren. “De voorbije maand september hebben we bijvoorbeeld op 99 locaties controles gehouden, voornamelijk in schoolomgevingen.”

Die recente controleactie leverde echter geen overtredingen op. “Toegegeven, het zijn geen gemakkelijke controles vanwege de verschillende elementen die effectief aanwezig moeten zijn vooraleer we iemand op heterdaad kunnen betrappen”, aldus Van de Meerssche.

Politie

Hij heeft stellig de indruk dat het aantal chauffeurs dat in het bijzijn van hun kinderen een sigaret opsteekt, fors gedaald is. “Dat is ooit anders geweest, maar de jongste jaren hebben veel rokers op dat vlak hun gedrag ten goede aangepast en wordt er minder binnen in huis of in de auto gerookt.”

Van den Meerssche benadrukt dat niet alleen zijn inspecteurs maar ook de politie boetes kan uitschrijven voor roken in de auto, in het bijzijn van kinderen. Toen het verbod enkele jaren geleden werd ingevoerd, vroeg Kom op tegen Kanker aan de politie om dergelijke controles evenveel aandacht te geven als dronken rijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen