Bron: screenshot Hamas.com

CHECK – Wat weten we over hamas.com, de website waarop "Hamas pronkt met slachtoffers"?

Online wordt de link naar een zogenaamde website van Hamas druk gedeeld. Heel wat mensen geloven of beweren dat de website met daarop gruwelijke beelden, door Hamas zelf beheerd wordt. Maar daar is geen enkel bewijs voor.

In het kort

Wat? Een website met bloederige beelden van de aanval van Hamas op 7 oktober is onlangs online verschenen. Er staat een teller op met het aantal slachtoffers en we zien ook zogenaamde getuigenissen van Hamasstrijders. Heel wat mensen denken dat de website van Hamas zelf afkomstig is.

Maar? Daar is geen enkel bewijs voor. Verschillende elementen wijzen in een andere richting. Ten eerste wordt op de website gepronkt met het doden van baby's en vrouwen. Dat gaat lijnrecht in tegen het discours van Hamas, dat – ondanks de bewijzen – blijft ontkennen burgers te hebben gedood. Bovendien werd de website in eerste instantie vooral door pro-Israëlische accounts gedeeld. Tot slot werd de domeinnaam pas erg recent in gebruik genomen met de inhoud die nu zichtbaar is.

Kijk maar op de website http://hamas.com”, zegt een gebruiker op X (Twitter, red.). “Ze zijn zo trots op zichzelf voor wat ze in Israël hebben gedaan op #October7massacre dat ze alles op hun webpagina hebben geüpload”, klinkt het in het Engels.

Nog iemand anders schrijft op X: “Hamas heeft vrouwen, kinderen en zelfs honden vermoord en ze delen het trots op hun website. Hamas.com #fuckhamas.” Sommige versies van de berichten werden duizenden keren gedeeld.

Screenshot X

Op sociale media delen heel wat mensen de link naar de website hamas.com (opgelet: de website bevat gruwelijke beelden, red.). Op de website staat onder andere een teller waarmee trots wordt afgekondigd hoeveel burgers, kinderen of baby’s werden vermoord en hoeveel raketten door Hamas werden afgevuurd.

De website staat vol met beelden die afkomstig lijken te zijn van sociale media of van bodycams van Hamas die werden vrijgegeven door het Israëlische leger. Er zijn ook zogenaamde getuigenissen van Hamasstrijders te lezen.

Veel mensen die de link delen, vermelden erbij dat de website ook door Hamas zelf werd gemaakt. Verschillende aanwijzingen doen vermoeden dat de website geen initiatief is van Hamas zelf. We zetten er enkele op een rijtje:

1. Ander discours dan officiële Hamas-communicatie

Zo pocht de website bijvoorbeeld met uitspraken dat de organisatie "zionistische kinderen" heeft gedood en zelfs "baby's levend heeft verbrand". Op de website worden de misdaden met trots gepresenteerd.

Dat staat in schril contrast met de leiders van Hamas die nog steeds ontkennen dat ze burgers vermoordden op 7 oktober in Israël, ondanks de vele bewijzen die daarvoor zijn. Een website die pronkt met het vermoorden van baby’s strookt niet met het discours van Hamas zoals we dat tot nu gehoord hebben.

Screenshot X

2. Eerst door Israëlische accounts gedeeld

Bovendien is het opvallend dat uitsluitend pro-Israëlische accounts de link van de website als eersten deelden, en niet accounts die dicht bij Hamas staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Franse krant La Libération.

Een Israëlische ondernemer en voormalig piloot bij het Israëlische leger deelde volgens de krant de link op 16 november alleen al acht keer met een commentaar in het Engels. Een paar uur eerder had een Amerikaanse rabbijn dezelfde link gedeeld met een Spaans bijschrift. La Libération contacteerde beide mannen, maar kreeg geen reactie.

Screenshot X. Officiële accounts van de Israëlische overheid verspreiden de link naar de website

Nadien waren het de officiële accounts van de Israëlische overheid die de link verder verspreidden. Op 20 november deelde het officiële account van Israël op X de link met het bijschrift “Vrijheidsvechters? Komt niet eens in de buurt. Moordenaars. Terroristen. Verkrachters”.

Ook Eylon Levy, woordvoerder van de Israëlische regering, deelde op 21 november de link met het bijschrift “Eindelijk heeft Hamas een website die past bij de 21e eeuw”.

Screenshot X

3. Niet de website die Hamas normaal gezien gebruikt

Hamas heeft wel degelijk een officiële website, maar de extensie van deze domeinnaam eindigt op ".ps" en niet op ".com". Bovendien lijkt de website momenteel offline te zijn, meldt ook het Israëlische dagblad Haaretz.

Daarnaast blijkt uit eigen onderzoek dat de website hamas.com voor het eerst werd geregistreerd in 1999, maar tot voor kort amper werd gebruikt. Pas recenter ging de registratie over naar het Israëlische blogplatform Wix. Aangezien de registratie bij Wix tot 15 november 2033 loopt, werd het contract met het blogplatform vermoedelijk op 15 november 2023 afgesloten.

Resultaten van een zoektocht naar de domeinnaam op whois.com

Hoe zag de website eruit voordat de registratie recent naar Wix werd overgebracht? Snapshots van hamas.com die bewaard werden door de Wayback Machine van het Internet Archive laten zien dat het domein al zeker in 2005 was overgenomen door domeinkapers.

Domeinkapers registreren domeinnamen op het internet, meestal met het doel die te verkopen of extra bezoekers aan te trekken. In dit geval gebruikten ze het domein voor het plaatsen van links naar onder andere "Joodse Singles", "Arabsex" en "Gratis Casinospellen".

Zo zag Hamas.com eruit op 15 september 2005

Een screenshot van 6 december 2021 laat zien dat de domeinnaam op dat moment niet in gebruik was en te koop stond. Ook op 11 oktober 2023 zien we dat de website niet in gebruik was. Voor de rest van oktober 2023 kon het Internet Archive geen screenshots van de website afleveren, omdat de url niet vindbaar was.

Wel is duidelijk dat het domein gedurende lange tijd als het ware "geparkeerd" was, tot het in november in gebruik werd genomen.

Op 6 december 2021 stond de domeinnaam hamas.com te koop

Pas vanaf 17 november 2023 zien we dat in het Internet Archive screenshots werden opgeslagen van de huidige website. Daaruit blijkt ook dat de taalkeuze Arabisch werd toegevoegd rond 23 november.

Op 22 november was de site enkel nog in het Engels beschikbaar. Het gaat dus om een nieuwe website en niet om bijvoorbeeld een website die Hamas al jarenlang gebruikt.

Screenshot van de website op 17 november 2023

Het is niet duidelijk wie de website precies aanmaakte, maar de url (de site werd in Wordpress gemaakt en in de link staat /wp-content/uploads/2023/11/) verklapt dat zo goed als alle beelden in november 2023 online werden geplaatst.

De Israëlische krant Haaretz vermoedt dat Israëli’s zelf achter de website zitten. Ze verwijzen daarbij naar het feit dat Israëli’s al verschillende websites hebben gemaakt om de acties van Hamas op 7 oktober onder de aandacht te brengen. Een relatief recent voorbeeld daarvan is oct7map.com, met een interactieve kaart waarop elke plaats van het bloedbad op 7 oktober te zien is. 

Volgens het Israëlische dagblad Ynet is de website een initiatief van Israëlische staatsburgers die geïnteresseerd zijn in het steunen van de Israëlische belangen. Volgens hen zou de aankoop van het domein gebeurd zijn door een "anonieme Joodse weldoener".

Conclusie

  • Er is geen bewijs dat Hamas.com door Hamas zelf werd gemaakt of wordt beheerd. 
  • Het is niet duidelijk wie precies achter de website zit, maar verschillende elementen wijzen in een andere richting dan Hamas.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS? 

Zoek je meer verhalen van VRT NWS CHECK over factchecking, desinformatie of online bedrog? Die vind je hier

Wil je weten hoe we te werk gaan bij het factchecken? Dat lees je in dit artikel

Heb je vragen of opmerkingen of wil je weten wie er in ons team zit? Dat lees je in dit artikel.  

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van enkele andere Vlaamse en Nederlandse redacties. 

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.  

VRT NWS is erkend lid van het International Fact-Checking Network

Meest gelezen