© ATV

Bekende Antwerpse horecabaas opgepakt in onderzoek naar faillissementsfraude en gesjoemel met coronasteun

Antwerpen -

De anticorruptiedienst van de federale politie heeft woensdag de Antwerpse horecaondernemer Wim Van der Borght, bekend van restaurants als Danieli Il Divino, Murni en Umami, gearresteerd. De arrestatie kaderde in een onderzoek naar subsidiefraude en faillissementsfraude.

Joris van der Aa

De speurders van de Centrale Dienst Ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC) vielen woensdagochtend binnen in het hoofdkwartier van Shrimp Tempura NV in de Namenstraat. Shrimp Tempura is het horeca-imperium van voormalige reclameman Wim Van der Borght.

Onder de vlag van Shrimp Tempura zijn een hele reeks bekende Antwerpse restaurants en cafés ondergebracht, zoals Danieli Il Divino, Murni, Strantwerpen, Cabane, Maven, Matterhorn en ook Café Local. Van der Borght zit met Shrimp Tempura ook achter onder meer discotheek Club Vaag, hiphopfestival Fire Is Gold en Antwerpen Zingt.

LEES OOK. Geen Antwerpen Zingt of Fire Is Gold in Antwerpen deze zomer

Uitgebreid verhoord

De speurders deden ook een huiszoeking in de privéwoning Wim Van der Borght. De horecaondernemer werd ook gearresteerd, bevestigt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. “In het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek naar financieel-economische misdrijven heeft de onderzoeksrechter in Antwerpen vandaag de opdracht gegeven tot verschillende huiszoekingen”, aldus de parketwoordvoerder. “Het parket Antwerpen had eerder dit jaar het gerechtelijk onderzoek gevorderd na verschillende strafklachten.”

Wim Van der Borght, de sterke man van Shrimp Tempura, werd na zijn arrestatie uitgebreid verhoord. Na verhoor werd hij opnieuw in vrijheid gesteld. “Hij wordt niet voorgeleid bij de onderzoeksrechter”, aldus het parket van Antwerpen.

De feiten die door het gerecht worden onderzocht, betreffen vermoedelijk fraude bij aanvragen voor coronasteun. Er zijn vermoedens dat Van der Borght valse aanvragen heeft ingediend om onterecht subsidies op te strijken. Daarnaast wordt hij ervan verdacht vennootschappen systematisch leeg te zuigen, alvorens de firma’s richting faillissement te duwen. “De feiten zijn gekwalificeerd als valsheid in geschriften, het gebruik van valse stukken, subsidiefraude, misbruik van vertrouwen en faillissementsmisdrijven”, aldus het parket van Antwerpen.

“Langlopende onenigheid”

“Het betreft een langlopende onenigheid tussen Vlaio (het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen, red.) en Wim Van der Borght, rond toegekende subsidies aan evenementen tijdens de afgelopen coronapandemie in 2021”, reageert communicatieverantwoordelijke Barbara Soens namens de Antwerpse horecabaas.

“De onenigheid gaat over drie dossiers. Voor twee van de drie dossiers is er al voor de rechtbank een beslissing in het voordeel van Wim Van der Borght uitgesproken. Dat door Vlaio een onderzoek naar subsidies wordt gevoerd, is niet onbegrijpelijk. Wim werd vandaag verhoord door de politie. Hij heeft zijn volledige medewerking verleend en gehele transparantie gegeven. Het verhoor is correct verlopen. Wim is vandaag na het verhoor gewoon huiswaarts gegaan en is thuis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER