6 nieuwe hofleveranciers: over welke bedrijven gaat het en wie mag zich nog tot de selecte club rekenen?

Vandaag worden de nieuwe hofleveranciers voor het eerst ontvangen op het Paleis. Het gaat om 4 Vlaamse bedrijven en 2 uit Brussel. Welke firma's mogen zich allemaal hofleverancier noemen en hoe word je eigenlijk lid van die selecte club?

De koning en koningin verwachten vandaag 6 nieuwe hofleveranciers op het Paleis.

Het gaat om de Belgium Kitesurf Association uit Watermaal-Bosvoorde, taxidienst Direct Way uit Machelen, handtassenwinkel Jumeaux uit Dendermonde, Oni Onik Fashion Creations uit Oostnieuwkerke, meubelstofferingswinkel Maison Lachèze uit Elsene en van Cronenburg uit Gent dat raamklinken en kranen maakt.

De Kitesurf Association springt in het oog: koning Filip is een fervent kitesurfer. Eerder werd ook watersportclub Surfers Paradise in Knokke-Heist al hofleverancier.

BEKIJK - Koning Filip al kitesurfend in 2018:

Videospeler inladen...

Met de zes nieuwe bedrijven erbij zijn er momenteel 134 hofleveranciers. Op onderstaande kaart zie je dat de meeste hofleveranciers in Brussel en omgeving gevestigd zijn. Ook West-Vlaanderen en de kust levert heel wat hofleveranciers. In Limburg is er maar eentje: schoenenfabrikant Ambiorix uit Tongeren.

Onze koningen hebben altijd een voorliefde voor auto’s gehad. Bij de hofleveranciers zijn dan ook 4 automerken: BMW, Mercedes, Range Rover en Jaguar, en auto-importeur D’Ieteren. De koning der Belgen houdt duidelijk ook van chocolade: 7 chocolatiers mogen zich hofleverancier noemen.

Opmerkelijk, er is maar één bierbrouwer hofleverancier: Alken-Maes. Nochtans zal bier naast chocolade het bekendste Belgische exportproduct zijn. De koning drinkt wellicht liever wijn, want er zijn maar liefst 6 wijnhuizen die zich hofleverancier mogen noemen.

Hofleverancier wordt een bedrijf of zaak niet zomaar, er zijn meerdere voorwaarden aan verbonden.

  • Minstens vijf jaar producten of diensten leveren aan het Belgische hof.
  • Een maatschappelijke zetel hebben in België.
  • Ingeschreven zijn in het Belgische handelsregister.
  • Aan eerlijke prijzen verkopen.
  • Een schriftelijke aanvraag indienen en de goedkeuring krijgen van de huidige koning.

De koning verleent de titel van "gebrevetteerd hofleverancier van België" uiteindelijk na onderzoek door en op advies van "de Intendant van de Civiele Lijst van de Koning".

Er wordt geen rechtvaardiging gegeven bij de beslissing tot het al dan niet toekennen van het brevet. Het wordt toegekend voor vijf jaar. De koning kan vervolgens beslissen die periode te verlengen. De koning en de koningin ontvangen vandaag de nieuwe titularissen.

Meest gelezen