Zurich
imagebroker.com

Singapore en Zurich de duurste steden om te wonen, New York op de derde plaats

Zurich en Singapore, dat zijn de duurste steden ter wereld om in te wonen. Niet New York dus. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van de Economist Intelligence Unit, een gerenommeerd onderzoeks- en analysebureau. Singapore staat al voor de negende keer in elf jaar tijd op de eerste plaats, maar moet nu de Zwitserse stad Zurich naast zich dulden.

De Economist Intelligence Unit (EIU) is de onderzoeksafdeling van de Economist Group, die verschillende economische en politieke rapporten en voorspellingen voor landen en regio's aflevert. Elk jaar stelt de EIU de "Worldwide Cost of Living" op. Daarin wordt bekeken hoe sterk en op welke manier de levensduurte wereldwijd is gestegen. En dat heeft ook zijn gevolgen voor de kostprijs van wonen in bepaalde steden.

Een onderdeel van die "Worldwide Cost of Living" is een ranglijst van de duurste plaatsen ter wereld om te wonen. Dit jaar delen de eilandstaat Singapore en de Zwitserse stad Zurich de eerste plaats, gevolgd door GenĆØve, ook al in Zwitserland, en New York, in de Verenigde Staten.

1. ZĆ¼rich en Singapore
3. GenĆØve en New York
5. Hong Kong
6. Los Angeles
7. Parijs
8. Tel Aviv en Kopenhagen
10. San Francisco

Singapore

West-Europese steden klimmen omhoog

Singapore staat al voor de negende keer in elf jaar tijd op de eerste plaats als 's wereld duurste stad om in te wonen. Zurich stond vorig jaar nog op de zesde plaats, maar klimt nu mee naar de top. Volgens de EIU komt die forse stijging door de sterkte van de Zwitserse frank Ć©n hoge prijzen voor boodschappen, huisraad en ontspanning.

New York, dat vorig jaar nog de eerste plaats deelde met Singapore, is nu naar plaats drie gezakt. Er staan met Los Angeles en San Francisco nog twee Amerikaanse steden in de top tien. Amerikaanse steden zijn globaal bekeken gezakt op de lijst van duurste steden, zegt de EIU.

Met Zurich, GenĆØve, Parijs en Kopenhagen staan vier West-Europese steden in de top tien. In het algemeen zijn West-Europese steden hoger in de ranglijst geklommen. Het gevolg van de blijvende prijsstijgingen voor boodschappen en kledij, in verhouding tot de waardering van de euro en de andere gebruikte munteenheden, aldus de EIU.

New York
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Damascus, Teheran en Tripoli

Moskou en Sint-Petersburg, twee Russische steden, lieten de grootste achteruitgang in de lijst noteren. Daar zijn de westerse sancties voor de Russische inval in OekraĆÆne niet vreemd aan. Die hebben de roebel (de Russische munteenheid) verzwakt.

Onderaan in de lijst staat Damascus in Syriƫ, voorafgegaan door Teheran (Iran) en Tripoli (Libiƫ). Ook Buenos Aires is dit jaar een van 's werelds goedkoopste steden: de Argentijnse hoofdstad staat op plek 163 op de lijst.

De EIU wijst erop dat het onderzoek uitgevoerd werd voor de start van de oorlog tussen IsraĆ«l en Hamas. Die heeft wisselkoersen in IsraĆ«l beĆÆnvloed en zou het moeilijker kunnen maken om in Tel Aviv bepaalde dingen te kopen. Wat dan ook weer een gevolg zou kunnen hebben op de prijzen.

Prijzen zijn iets minder snel gestegen

In het algemeen wijst de "Wordwide Cost of Living" uit dat de prijzen in Ć©Ć©n jaar tijd gemiddeld met 7,4 procent stegen. Vorig jaar was dat nog 8,1 procent. Er is dus een lichte daling, maar de stijging van de levensduurte is nog altijd veel hoger dan in de periode tussen 2017 en 2021.

De volledige "Worldwide Cost of Living" kan je via deze link raadplegen.

Meest gelezen