Stevige winterprik: code geel voor gladheid en mist, temperaturen blijven morgen zelfs hele dag onder vriespunt

Door een lagedrukgebied zetten de winterse temperaturen zich verder in ons land. Vrijdag, zaterdag en zondag zal het koud blijven, met vrijdag maxima die onder het vriespunt blijven. Het is ook mistig en die mist kan aanvriezen. Voorzichtigheid is aangewezen, zo waarschuwt het KMI.

sodb
Bron: BELGA, KMI

Ons weer wordt beïnvloed door een uitgestrekte, complexe depressie, die een groot deel van het continent omvat. Het KMI waarschuwt daarom voor (aanvriezende) mist en gladheid en kondigt code geel af. Er kan ook wat lichte sneeuw vallen en leiden tot een klein laagje op de Ardense hoogten.

LEES OOK. Opgelet bij deze koude temperaturen: op nieuwe wegen wordt geen zout gestrooid

Vrijdag zal het in de ochtend op grote schaal opnieuw grijs zijn in de vorm van lage bewolking of aanvriezende mist, behalve in de streken ten zuiden van het Ardens massief, waar al mooie opklaringen verwacht worden. In de namiddag kan het grijze weer blijven hangen, vooral in het noorden van het land, terwijl in het centrum van het land toch enkele opklaringen verschijnen. Het zal koud zijn met negatieve maxima van -5 graden in de Hoge Venen en -1 tot -3 in het binnenland. Alleen aan zee en in Belgisch Lotharingen kunnen de maxima tot 0 of +1 graad gaan. De wind waait over het algemeen zwak uit het noordoosten.

Zaterdag zal er opnieuw vrij veel lage bewolking of aanvriezende mist aanwezig zijn in de ochtend. Daarna komt de zon tevoorschijn. Het blijft droog in de meeste gebieden, maar een winterse bui vanaf de Noordzee is niet uitgesloten aan zee. De maxima variëren van -5 graden in de Hoge Ardennen tot +5 graden in de kustgebieden. De wind waait zwak tot soms matig uit het zuidwesten.

Zondag zal de bewolking vanuit het westen toenemen met neerslag in de vorm van regen of tijdelijk smeltende sneeuw boven het westen en centrum van het land. In de Ardennen kunnen enkele sneeuwbuien niet worden uitgesloten. De maxima stijgen tot -3 à 3 graden bij een over het algemeen matige zuiden- tot zuidwestenwind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen