Ierse politie onderzoekt rol van Conor McGregor bij rellen in Dublin: “Ze maken van mij de zondebok”

Ierse politie onderzoekt rol van Conor McGregor bij rellen in Dublin: “Ze maken van mij de zondebok”

De Ierse politie heeft een onderzoek geopend naar de rol van MMA-vechter Conor McGregor bij de rellen in Belfast vorige week. Volgens McGregor wordt hij gezocht, en probeert men van hem “een zondebok” te maken.

jvh
Bron: The Guardian

De rellen braken vorige donderdag uit nadat een Ierse man van Algerijnse afkomst meerdere mensen met een mes had aangevallen voor een school in Dublin. Daarbij raakten vier mensen gewond, onder wie een lerares en drie kinderen. Een vijfjarig meisje verkeert volgens de politie in kritieke toestand.

Honderden relschoppers staken nadien enkele uren lang voertuigen in brand. Ze plunderden ook winkels, en raakten slaags met de politie in het centrum van Dublin. De politie weet het geweld aan extreemrechtse groepen, en verwees naar geruchten op sociale media over de afkomst van de dader. De politie wees ook op een toenemend anti-immigratiediscours in Ierland.

Ook McGregor komt op die manier nu in het vizier van de autoriteiten. Zo schreef de man een dag voor de aanval “Ierland, we zijn in oorlog”, nadat bekendraakte dat ook buitenlanders zouden kunnen stemmen bij lokale verkiezingen in Ierland. En toen bekendraakte dat de aanvaller van buitenlandse origine was, schreef McGregor dat “er zich een groot gevaar in Ierland bevindt dat hier nooit had mogen zijn. Je oogst wat je zaait.” McGregor veroordeelde de rellen later wel, maar schreef ook dat hij “de frustratie van mensen begreep”.

In een reactie op het onderzoek van de Ierse politie laat McGregor nu weten dat men van hem “een zondebok” wil maken. “Ze doen maar”, schrijft hij op X. “Als ze zich dan beter voelen, zal ik het incasseren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer