Omstanders kijken hoe de auto van de aanslagplegers wordt weggetakeld
AFP or licensors

Hamas eist aanslag in Jeruzalem op waarbij 3 doden en 13 gewonden vielen

De Palestijnse terreurbeweging Hamas eist de verantwoordelijkheid op van een aanslag in Jeruzalem, in IsraĆ«l. Daarbij zijn vanochtend drie mensen gedood.Ā De IsraĆ«lische politie heeft bevestigd dat de twee aanvallers, broers uit Oost-Jeruzalem, zijn doodgeschoten. De aanslag gebeurde kort nadat IsraĆ«l en Hamas hadden aangekondigd dat de gevechtspauze in Gaza met een dag verlengd wordt.

Jeruzalem werd vanochtend, rond 7.40 uur, opgeschrikt door een terreuraanslag. Aan een drukke invalsweg van de stad openden twee schutters het vuur op mensen die er stonden te wachten op de bus.Ā 

Op bewakingsbeelden van de plek is te zien hoe twee mannen uit een Ford Focus stappen en op de wachtenden beginnen te schieten. In de paniek die ontstaat, rennen de mensen weg van de plek des onheils. In een andere video-opname, van een ooggetuige, is dan weer te horen hoe een aantal seconden onophoudelijk geweersalvoā€™s weerklinken tijdens de drukke ochtendspits.

Videospeler inladen...

Amper 15 seconden nadat de twee mannen zijn uitgestapt, is te zien hoe ze weer naar de auto lopen en kennelijk overmeesterd worden. Volgens de politie werden de twee terroristen doodgeschoten door twee soldaten die buiten dienst waren en een gewapende burger.

Volgens Shin Bet, de binnenlandse inlichtingendienst van Israƫl, waren de terroristen twee Palestijnse broers uit Oost-Jeruzalem, ƩƩn van 30 en ƩƩn van 38 jaar oud. Shin Bet zegt dat de twee lid waren van de terroristische beweging Hamas en dat ze beiden eerder in de gevangenis hebben gezeten wegens terroristische activiteiten.

Hamas heeft intussen bevestigd dat het achter de aanslag zit.Ā "De broers Mourad Nemr (38) en Ibrahim Nemr (30) zijn leden van de Ezzedine al-Qassam brigades in Sour Baher", een wijk in Oost-Jeruzalem, "offerden zichzelf op door een operatie uit te voeren" die "drie kolonisten doodde en anderen verwondde", meldt Hamas in een verklaring.

Slachtoffers

In de korte tijd waarop de terroristen het vuur openden, hebben ze een bloedbad aangericht. Daarbij werd een automatisch geweer (een M-16) en een pistool gebruikt, zo is achteraf gebleken. In hun auto werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden.Ā 

Drie mensen overleefden de kogelregen niet. Een 24-jarige vrouw overleed ter plaatse. Een vrouw van in de 60 en een 73-jarige rabbijn overleden later in het ziekenhuis aan hun verwondingen. Bij de aanslag werden nog zes anderen gewond. Twee van hen zijn er erg aan toe.

AFP or licensors

Een jaar geleden was dezelfde bushalte al het doelwit van een aanslag. Toen een bom ontplofte, verloor een 16-jarige jongen daarbij het leven.

Reacties

Intussen regent het verontwaardigde reacties op de aanslag. Benny Gantz, de Israƫlische minister van Defensie, spreekt gespierde taal. Hij ziet in deze aanslag een reden om vastberaden te blijven vechten tegen het terrorismen, in Jeruzalem, Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.

Eenzelfde geluid is te horen bij minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, die ter plaatse kwam. Maar hij deed er nog een schepje bovenop, door te benadrukken dat deze aanslag aantoont dat het belangrijk is dat er wapens verspreid worden onder de IsraĆ«lische bevolking.Ā 

Vanuit internationale hoek wordt de aanslag sterk veroordeeld, onder andere door Jack Lew, de ambassadeur van Verenigde Staten in IsraĆ«l, de nauwste bondgenoot van het land.Ā 

De aanslag in Jeruzalem vond plaats kort nadat werd aangekondigd dat de gevechtspauze in de Gazastrook wordt verlengd.

Daarbij kwamen IsraĆ«l en Hamas net voor de valreep overeen dat ze een dag langer de wapens zouden laten zwijgen om verder te onderhandelen over de gevangenenruil die al sinds vorige week vrijdag aan de gang is.Ā Ā 

Meest gelezen