Tina Knowles (links) kan de commentaar op de huidskleur van dochter Beyonce niet langer verdragen.

"Dom, irrelevant, racistisch": moeder van Beyoncé furieus na opmerkingen over witte huidskleur van dochter

Tina Knowles, de moeder van zangeres Beyoncé, heeft zwaar uitgehaald naar mensen die commentaar hadden op de verschijning van Beyoncé afgelopen weekend. Mensen vonden dat Beyoncé met haar kledij en haar platinablonde haar "per sé wit" wilde zijn. Dat schoot in het verkeerde keelgat. "Jaloezie en racisme, seksisme, dubbele standaarden... In plaats van dat jullie haar vieren of haar negeren. Ik ben jullie losers kotsbeu", schrijft Knowles.

Afgelopen weekend ging "Renaissance: a film" in première, de concertfilm over de gelijknamige wereldtournee van Beyoncé. De zangeres verscheen in een sprankelend zilveren jurk, lange handschoenen en platinablond haar. Op sociale media regende het na afloop commentaar op haar uiterlijk. Een greep uit het aanbod: "Ze ziet er zo wit uit", "dat is geen zwarte vrouw meer" en "ze wil per se wit zijn".   

Commentaar die bij moeder Celestine - Tina - Knowles in het verkeerde keelgat geschoten is. In een lange, furieuze post op Instagram haalt ze uit naar iedereen die meende iets te moeten zeggen over het uiterlijk van haar dochter. "Domme, irrelevante, zelfhatende, racistische opmerkingen", schrijft Knowles. "Ze maakt een film, die "Renaissance" heet, waar het hele thema zilver is, met zilver haar, een zilveren loper, een zilveren dresscode. En jullie sukkels beslissen dat ze een witte vrouw wil zijn en haar haren bleekt?"

"Dat deed mijn bloed koken"

Knowles beschrijft hoe een blanke vrouwelijke journalist van de entertainmentwebsite TMZ "het lef had om contact op te nemen met de stylist van Beyoncé om te zeggen dat fans vertelden dat ze wit wilde zijn. Ze wilde een reactie van hem. Dat deed mijn bloed koken. Dat die witte vrouw zich het recht toeëigende om de zwartheid van mijn dochter te bespreken."

Maar ook naar de zwarte gemeenschap haalt ze uit. "Wat echt het meest teleurstelt, zijn sommige zwarte mensen. Ja, jullie, sukkels op sociale media. Liegen en doen alsof en acteren, alsof jullie zo dom zijn dat jullie niet begrijpen dat zwarte vrouwen platinablond haar hebben sinds de tijden van Etta James. Ik ben eens gaan kijken naar al die mooie, getalenteerde, zwarte vrouwen die platinablond haar hadden, en het was ongeveer iedereen ooit wel eens. Willen zij ook allemaal wit zijn?"

Tina Knowles en Beyoncé bij een presentatie van House of Deréon in 2011.
AP2011

"Dit meisje houdt zich met haar eigen zaken bezig"

Knowles is het beu. Elke keer dat haar dochter iets doet waar ze heel hard voor gewerkt heeft, een toonbeeld van haar werk-ethiek, "dan komen jullie triestige kleine haters tevoorschijn. Jaloezie en racisme, seksisme, dubbele standaarden... In plaats van dat jullie haar vieren als een zuster of haar negeren als jullie haar niet leuk vinden. Ik ben jullie losers kotsbeu."

Ze maakt een film, die "Renaissance" heet, waar het thema zilver is, met zilver haar, een zilveren loper, een zilveren dresscode. En jullie sukkels beslissen dat ze een witte vrouw wil zijn?

Tina Knowles

De soundtrack bij de post op Instagram is "Brown skin girl", een song die Beyoncé opnam voor de film "The lion king: the gift" in 2019. De song heeft het over zwart zijn. Dochtertje Blue Ivy zingt erin mee: "Brown skin girl/ Your skin just like pearls/ The best thing in the world". "Bruin gekleurd meisje/ jouw huid net als parels/ het beste in de wereld."

Ik weet dat ze pissed zal zijn omdat ik dit doe, maar ik ben het moe.

 

Tina Knowles

In een documentaire vertelde Beyoncé daar later over: "Als ik vaders zie die "Brown skin girl" voor hun dochters zingen, weten dat mijn dochter dezelfde kansen kan hebben, vertrouwen kan hebben, niet het gevoel moet hebben dat ze haar vlechten moet losmaken, dat ze haar afrokapsel kan dragen en dat ze kan glinsteren in haar donkere huid... Dat is waarom ik muziek maak."

"Ik weet dat ze pissed zal zijn omdat ik dit doe, maar ik ben het moe" schrijft Tina Knowles. "Dit meisje houdt zich met haar eigen zaken bezig. Ze helpt mensen wanneer ze kan. Ze geeft een duwtje in de rug van zwarte vrouwen en underdogs, altijd."

Mode-ontwerpster

Celestine - Tina - Knowles (69) is actief als mode-ontwerpster. Ze verzorgde jarenlang de kledinglijn voor Destiny's Child, de groep waar Beyoncé internationaal mee doorbrak. Moeder en dochter hebben samen ook een kledinglijn, "House of Deréon". Tina Knowles ontwerpt vooral de haute-couturelijn.

Beyoncé, Blue Ivy Carter en Tina Knowles tijdens een basketbalwedstrijd in 2018.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen