© Getty Images/Image Source

Wanneer is je lichaam weer fit na een weekend drinken? “De lever kan maar één eenheid alcohol per keer afbreken”

Met de feestdagen in aantocht staat er weer veel lekkers op het menu. Ook aperitieven hoort er voor velen bij, net als passende wijntjes slurpen bij het eten. Doe er als afsluiter een beker glühwein, Irish coffee of misschien zelfs shotjes sterkedrank bij en je hebt op een weekend veel drank door je lijf gejaagd. Wanneer is alcohol eigenlijk weer volledig uit je systeem?

Hanne Vandenweghe

Na kerst- of oudejaarsavond brak wakker worden: het is je misschien al overkomen. Logisch ook want wie de avond ervoor enkele glazen alcohol achterover goot, is fysiek nog niet gerecupereerd. En als je ’s middags alweer aan de aperitief moet, is dat fitte gevoel nog niet voor meteen. Integendeel: je bent mogelijk nog onder invloed van het vorige feest.

Tijdens de eindejaarsperiode maken we het vooral onze lever lastig. “Het zijn niet de gezondste dagen van het jaar”, zegt Tom Evenepoel, coördinator bij De Druglijn. Hoe snel iemand recupereert na een avondje stevig drinken, hangt volgens de expert in eerste instantie af van de hoeveelheid drank die ermee gemoeid was, maar ook het gestel van de persoon in kwestie speelt een rol. “Het recuperatievermogen kan flink verschillen van persoon tot persoon. Zo zullen vijf glazen wijn (50 gram alcohol) een ander effect hebben bij iemand van 50 kilogram dan bij iemand van 70 kilogram. Verder is het ook te zien hoeveel water ertussen werd gedronken en hoe de algemene conditie is van de drinker”, klinkt het.

(Lees verder onder de foto)

Hoe snel een glas alcohol wordt afgebroken hangt onder meer af van je lichaamsgewicht.© Shutterstock

Ter illustratie: met een eenheid wordt 10 gram alcohol bedoeld, dat is het equivalent van een pilsbiertje (25 cl), een glas wijn (10 cl) en een shot sterke drank van rond de 40 graden (3,5 cl). Bij cocktails is het rekenen geblazen.

Lange afbraakwerken

Eén ding geldt wel voor iedereen. “De lever is de afvalverwerkingsfabriek van het lichaam en moet alcohol afbreken. Dat kan lang duren. Reken op zo’n anderhalf uur per eenheid alcohol. Het orgaan kan ook maar één eenheid per keer afbreken, geen drie tegelijk. Drink je vijf glazen, dus vijf eenheden, dan is je lever 7,5 uur bezig met afbreken. Die verwerkingstijd wordt vaak onderschat. Word je wakker met een kater? Dan is dat trouwens te wijten aan de afbraakstoffen uit de lever.”

“Afbraak in de lever kan lang duren. Reken op zo’n anderhalf uur per eenheid alcohol. Het orgaan kan ook maar één eenheid per keer afbreken, geen drie tegelijk.”

Tom Evenepoel

Coördinator bij De Druglijn

Daarbij komt dat kerst- en nieuwjaarsfeestjes soms lang duren, wat je nacht inkort. Als je lichaam tijdens die korte nacht alcohol verwerkt, slaap je ook nog eens slechter. “Alcohol helpt je vlot inslapen, maar verstoort het natuurlijke patroon van je slaap. De algemene kwaliteit gaat achteruit, waardoor je de volgende dag nog belabberder voelt,” aldus de expert.

Evenepoel raadt aan om tijdens de feestperiode rustdagen in te lassen. “Probeer niet elke dag te drinken. Las enkele opeenvolgende alcoholvrije dagen in, zo hebben je lever en de rest van je lichaam tijd om te bekomen”, zegt hij. De rustperiodes zijn ook belangrijk omdat ze een gewoontepatroon doorbreken, wat ertoe zal leiden dat je na al de diners en recepties niet blijft drinken uit gewoonte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer