De bvba verdwijnt en dat leidt tot grote drukte bij de notarissen: "Eind oktober was nog niet de helft van de vennootschappen in orde"

Tegen 1 januari moeten alle vennootschappen in ons land aangepast zijn aan het nieuwe vennootschapsrecht dat al in 2019 van kracht ging. Maar nogal wat vennootschappen wachten blijkbaar tot het laatste moment om hun statuten in orde te brengen. Dat leidt tot grote drukte op de notariskantoren. 

Al in het voorjaar van 2019 keurde het parlement - op voorstel van toenmalig minister van Justitie Koen Geens (CD&V) - een grootschalige hervorming van het vennootschapsrecht goed. Het ging onder meer om een grote vereenvoudiging: van de 17 bestaande ondernemingsstructuren ging het naar 4 vennootschapsvormen. Zo verdween onder meer de klassieke bvba (besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) en kwam de bv (besloten vennootschap) in de plaats.

Vennootschappen die voor de hervorming zijn opgericht, moeten daarom hun statuten wijzigen. Ze hebben daarvoor de tijd tot 1 januari 2024, maar velen wachten kennelijk tot het laatste moment. "Eind oktober stond de teller op 46 procent van het aantal ondernemingen", zegt Bart Van Opstal van Notaris.be aan VRT NWS. "Er is niet veel tijd meer over."

"Dat is de reden waarom het vandaag op de notariskantoren heel druk is. We werken met man en macht om die wijzigingen en aanpassingen zoveel mogelijk door te voeren. Het is in elk geval zo dat we ons uiterste best doen om die er allemaal door te krijgen. Maar als je op 26 december je notaris contacteert, kan je niet verwachten dat het nog dit jaar zal gerealiseerd worden. We beginnen tot een saturatiepunt te komen, echt veel marge hebben we niet meer want het is sowieso druk op het einde van het jaar."

Kostenplaatje

Als de statutenwijziging niet gebeurt, riskeer je evenwel geen boete. "Maar het is evident dat iedere bestuurder er moet op toezien dat zijn vennootschap conform de wetgeving is", stelt notaris Van Opstal. "Als je juridisch niet in orde bent, kan je op hindernissen stuiten. Bijvoorbeeld als je een krediet aanvraagt bij de bank of een premie bij de overheid."

Koen Geens, de bezieler van de wetswijziging destijds, nuanceert en wijst erop dat de soortnaamswijziging van bvba naar bv automatisch gebeurt en dat de risico's in "bijna alle gevallen theoretisch" zijn als de statuten niet op tijd zijn aangepast. "Daarvoor naar de notaris hollen voor 1 januari is dus zeker niet nodig".

Een statutenwijziging komt trouwens met een kostenplaatje. Naast het ereloon van de notaris, komen er nog verschillende administratieve kosten. "Je hebt een stuk registratierechten, de publicatie in het Belgisch Staatsblad... Als je dat allemaal samen optelt, schommelen de prijzen tussen de 1.000 à 1.500 euro", aldus nog Van Opstal.

Meest gelezen