Leonard Houben.© Karel Hemerijckx

“Had ik Jürgen Conings maar nooit gevonden”: jager filmde lichaam en riskeert vrijdag celstraf

Dilsen-Stokkem -

Is Leonard ‘Nard’ Houben (67), de jager die in 2021 het lichaam van Jürgen Conings vond en filmde in het Dilserbos, schuldig aan de belaging van de familieleden van de voortvluchtige militair? De Tongerse procureur vindt dat hij met het doorspelen van het filmpje aan de Duitse krant Bild de nabestaanden in hun rust verstoorde en eist 4 maanden cel. Zelf gaat Nard voor de vrijspraak: “Ik was zelf verrast dat ze de beelden hadden.” Vrijdagochtend kent hij het verdict.

Shauni Deferm

Leonard Houben, kortweg ‘Nard’, stond begin deze maand voor aanvang van zijn zaak zelfverzekerd aan de ingang van de correctionele rechtbank in Tongeren. “Zenuwen? Nee”, sprak hij toen. De man moest zich nochtans voor heel wat feiten verantwoorden, waarvan het opmerkelijkste: het verspreiden van videobeelden die hij maakte van het lichaam van Jürgen Conings en daardoor de familieleden zou belaagd hebben.

LEES OOK. Jager die Jürgen Conings vond moet zich verantwoorden voor wapens, filmpje en verkeersagressie

LEES OOK. Limburgs parket opent onderzoek naar jager die filmpje met lichaam Jürgen Conings verspreid zou hebben

© rr

De beroepsmilitair werd op 20 juni 2021 levenloos teruggevonden in het Dilserbos (Conings pleegde zelfmoord, nvdr.) nadat hij op 17 mei uit de legerkazerne van Leopoldsburg wapens had gestolen en dreigde met een terroristische aanslag tegen “virologen”. Nard vond Conings als eerste en maakte met zijn telefoon een filmpje van het levenloze lichaam dat later bij de Duitse krant Bild belandde. Ook voor verkeersagressie en het bezit van verboden wapens en munitie, stond hij terecht. “Ze hebben van alles bij elkaar gegooid om een dossier te hebben”, klonk het.

P90-machinegeweer

Toch had Houben er voor de behandeling van de zaak niet veel zin in. “Sinds ik Conings gevonden heb, zijn ze me beginnen viseren. Ik heb al vaak gedacht: ‘had ik hem maar nooit gevonden.’ Ik had me toen beter zo snel mogelijk uit de voeten gemaakt. Ik kon toch niets meer voor hem doen. Ach, nadien is dat allemaal makkelijk gezegd natuurlijk”, zuchtte hij.

De man werd na de vondst van het lichaam van Conings eerst ook nog verdacht van de diefstal van een P90-machinegeweer, een van de wapens die Conings bij zich droeg, maar wat niet meteen teruggevonden kon worden waardoor Houben ook daarvoor in het vizier kwam van de politie. Uiteindelijk werd het wapen toch enkele meters verder van het lichaam aangetroffen. DNA-onderzoek wees niet naar Houben, waardoor hij voor dit feit buiten vervolging werd gesteld. Maar de bal was door de hele heisa wel aan het rollen.

© Karel Hemerijckx

Duitse journalist

Volgens de Tongerse procureur is het duidelijk dat Houben bewust het filmpje van Conings verspreidde. “Hij had het via WhatsApp naar verschillende mensen doorgestuurd en hij verkocht het aan de Duitse krant Bild. Hij wist dat hij daarmee de rust bij de nabestaanden van Conings zou verstoren”, klonk het. De procureur eist vier maanden opsluiting voor de man.

Houben zelf kwam met een ander verhaal. Volgens hem wilde hij het filmpje helemaal niet zomaar bezorgen aan de Duitse krant. “Ik had de journalist gezegd dat ik eerst toestemming wilde hebben van de familie van Conings, maar dat hij zijn e-mailadres al in mijn telefoon mocht opslaan. Ik heb hem daarom mijn gsm gegeven, maar wat hij toen gedaan heeft, weet ik niet. Ik vond het wel lang duren, want ik heb wel drie keer mijn telefoon teruggevraag. Dat kunnen heel wat mensen bevestigen, zelfs de tante van Conings zelf want zij stond naast me. Ik was later zelf verrast toen ik zag dat ze de beelden in handen hadden.”

LEES OOK. Verkocht jager foto’s aan krant? Valt de familie iets te verwijten? Dit weten we al zeker over zaak Jürgen Conings

Waarom Houben het levenloze lichaam filmde, vroeg de rechter zich nog af. “Ja… waarom?… Ik wilde een bewijs hebben voor de familie dat ik het lichaam gevonden had. Ze waren al weken met 500 man naar hem aan het zoeken, dat is toch niet niets?”.

Zijn advocate, Yasmine Driessen, vraagt de vrijspraak voor de belaging. “Toen hij Conings vond, heeft hij meermaals de politie gebeld, maar hij kreeg nergens gehoor. Hij heeft uiteindelijk een filmpje gemaakt als bewijs om nadien een agent in de buurt te kunnen gaan zoeken.” Volgens haar heeft hij de familieleden door de feiten nooit belaagd omdat Houben zelf niet verantwoordelijk is voor de verspreiding ervan. “Hier is ook niemand die zich burgerlijke partij stelt.”

“Ik schiet op uw kloten”

Voor de verboden wapens die gevonden werden tijdens de huiszoeking in de nasleep van het verdwenen P90-wapen, vraagt de aanklager een geldboete van 4.000 euro. Tot slot moest de man zich ook verantwoorden voor bedreigingen ten aanzien van vier mannen na een discussie tijdens een verkeerssituatie. Houben zou met een wapen gezwaaid hebben met de woorden “Maak dat ge terug in de auto zit of ik schiet u op uw kloten.” Daarvoor riskeert hij zes maanden cel.

De zestiger zelf ontkent die feiten. “Ik werd door die mannen achtervolgd, dus ik liet uit schrik een speelgoedgeweertje van mijn kleinzoon zien, dat is al. Ik had ook mijn echt wapen kunnen nemen, maar dat heb ik niet gedaan. Ik heb uiteindelijk tot twee uur ’s nachts in het bos gewacht uit schrik dat ze zouden terugkomen.” Ook daarvoor wordt de vrijspraak gevraagd. “Hij voelde zich in het nauw gedreven”, aldus Driessen die wijst op de wettige zelfverdediging. Zij vraagt een werkstraf. Na de zitting klonk het kort. “Ik voel niets, ik denk niets. Ik wil gewoon dat deze heisa eindelijk stopt.”

Vrijdagochtend zal de Tongerse correctionele rechter het vonnis in de zaak uitspreken. Dan weet Houben of hij schuldig is aan de belaging van de nabestaanden, het verboden wapenbezit en de bedreigingen.

LEES OOK. VIDEO. Dit is de plek waar de verdwenen militair Jürgen Conings werd gevonden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer