© BELGA

Stakingsdreiging van piloten Brussels Airlines nog niet van de baan

De vakbonden bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voeren de druk op in de aanloop naar overleg met de directie vrijdag over de werkdruk van de piloten. Ze herhalen de dreiging om op 11 december te staken. De directie reageert dat ze nog altijd hoopt om “tot evenwichtige en langetermijnoplossingen” te komen.

gli
Bron: BELGA

De vakbonden ACLVB, ACV Puls en BBTK spreken van een “zorgwekkende situatie” met betrekking tot de arbeidsregels van de piloten, die vermoeidheid en gezondheidsproblemen in de hand zouden werken. “Er zijn dringend maatregelen nodig om deze risico’s te beperken en te zorgen voor voldoende rustperioden, consistente uurroosters en meer rust in het weekend. Om nog maar te zwijgen over het teruggeven van enig sociaal- en gezinsleven aan de piloten”, luidt het.

Een verzoeningsvergadering maandag leverde nog geen resultaat op. Een geplande vergadering donderdag werd naar vrijdag verplaatst, volgens de directie “om ervoor te zorgen dat alle syndicale delegaties kunnen deelnemen”.

Grote verstoringen

“De dialoog is nog open, maar er moét een oplossing komen voor de veiligheid en voor de rust van de piloten”, zegt BBTK’er Olivier Van Camp donderdag. Indien er geen akkoord komt, “zullen er grote verstoringen zijn vanaf 11 december”. Er was eerder al een stakingsaanzegging ingediend.

“We hopen nog steeds om - samen met de vakbonden - tot evenwichtige en langetermijnoplossingen te komen die onze medewerkers en ons bedrijf perspectief en groeimogelijkheden bieden”, reageert de directie. Maar ze wijst er ook op dat de kosten onder controle moeten worden gehouden “in een zeer competitieve markt”.

Wat het cabinepersoneel betreft, hebben de vakbonden toegezegd om in december niet te staken. Er ligt een voorstel op tafel, met volgens BBTK onder meer financiële garanties en afspraken rond werkomstandigheden, rust en gewaarborgd inkomen bij ziekte, waarover het personeel de komende weken geconsulteerd wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer