Banken gaan snoeien in jungle van spaarrekeningen

Banken gaan begin 2024 orde scheppen in de wildgroei van spaarrekeningen. Dat moet het voor de klant gemakkelijker maken om formules te vergelijken en dus voor meer concurrentie zorgen.

Ruben Mooijman

Volgend jaar komen er drie categorieën spaarrekeningen: A, B en C. Bovendien zullen banken nog vier verschillende gereglementeerde spaarboekjes mogen aanbieden in plaats van de huidige zes. Ook moeten de banken op hun website meer duidelijke informatie aanbieden over de verworven spaarrente, zowel in percentages als in euro’s.

Die afspraken hebben de banken gemaakt met staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld), minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). Het akkoord is het gevolg van de vaststelling dat de banken traag waren met het verhogen van de spaarrekeningen. De regering beloofde afgelopen zomer maatregelen te nemen. De staatsbon op één jaar was er één van, de verbeterde transparantie is nu een tweede maatregel.

Overstappen

Door het protocol over verhoogde transparantie bij de banken, wordt het makkelijker om spaarformules te vergelijken. Dat moet ertoe leiden dat er meer concurrentie ontstaat. “Consumenten die weten wat ze van hun bank mogen verwachten, hoe ze kunnen vergelijken en hoe ze kunnen overstappen, zorgen voor meer concurrentie en op termijn ook voor betere voorwaarden”, vermoedt Bertrand.

Karel Baert, de CEO van bankenfederatie Febelfin, spreekt over een “expliciet engagement” door de banken. Hij belooft meer eenvoud, wat kiezen moet vergemakkelijken. Het protocol treedt in werking op 15 januari. Vanaf dan komen er geen nieuwe spaarrekeningen meer bij die niet voldoen aan de voorwaarden van het akkoord. De banken engageren zich ertoe om de communicatie aan de klanten vanaf 1 juli aan te passen. Via de app of de rekeninguittreksels zal dan duidelijkere informatie verstrekt worden. Er komen ook speciale webpagina’s met een spaarcalculator, een spaarsimulator en verwijzingen naar de bankoverstapdienst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER