Bij trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge verdwijnen 160 banen

Bij trein- en tramconstructeur Bombardier in Brugge is op een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt dat er 160 banen sneuvelen. Dat betekent dat ongeveer één baan op de drie verloren gaat. Het personeel heeft intussen het werk neergelegd.

tg,ktg

Een lid van de Europese directie van Bombardier is vrijdagochtend uitleg komen geven over de toekomstperspectieven van de Canadese groep en wat daarvan de gevolgen zijn voor de vestiging in Brugge.

Er werd gevreesd voor een bloedbad. Uiteindelijk zouden 160 van de 500 jobs of één op de drie banen verloren gaan. Het gaat om 90 arbeiders en 70 bedienden.

Eerder dit jaar besliste de directie om de vestiging in Brugge vanuit Frankrijk aan te sturen en de activiteiten in Brugge af te bouwen. Tijdens een Europese ondernemingsraad in maart in Belfast werd beslist dat in Brugge enkel nog de eindassemblage zal gebeuren.

Aan de poort van de fabriek was vanmorgen te horen dat zeker een 120-tal kaderleden en personeelsleden in de ondersteunende diensten moeten vrezen voor hun job. In het slechtste geval zouden ruim 200 mensen hun baan verliezen.

Nieuwe trams en treinen

Twee bestellingen zijn essentieel voor de vestiging, zo was vooraf te horen bij de vakbonden. Zo zou het order van De Lijn voor de bouw van 167 trams naar Brugge moeten gaan. Die bestelling was eerder toegewezen aan het Spaanse CAF, maar werd herroepen door de Raad van State. Anderzijds is er het lopende order van de NMBS voor de dubbeldektreinen. Brugge zou instaan voor de volledige assemblage, maar daarrond hangt wat mist want de directie suggereerde dat een deel van die treinen elders geproduceerd zou kunnen worden. Bombardier bevestigde later dat dat niet het geval zou zijn, al blijft er tot op heden onduidelijkheid bestaan daarover.

Werk neergelegd

De activiteiten in de fabriek liggen momenteel stil. Er zal vrijdag ook niet meer gewerkt worden. Na de personeelsvergadering zal iedereen naar huis vertrekken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer