Nicolas Maeterlinck

Spaanse premier Sánchez heeft door "aantal dode kinderen ernstige twijfels" of Israël internationaal recht respecteert

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in een tv-interview openlijk zijn twijfels geuit of Israël het internationaal recht respecteert in de oorlog met Hamas. "Door de beelden die we zien en het groeiend aantal kinderen dat sterft, heb ik ernstige twijfels of Israël het internationaal recht volgt." De uitspraken zetten kwaad bloed bij Israël. Ze roepen hun ambassadeur in Spanje terug.

De diplomatieke relatie tussen Israël en Spanje staat op een laag pitje. Dat heeft vooral te maken met opmerkelijk harde uitspraken van de Spaanse premier Pedro Sánchez tijdens een interview met TVE, de Spaanse openbare omroep.

"Hamas moet alle gijzelaars die het nu in Gaza vasthoudt, onvoorwaardelijk en onmiddellijk vrijlaten, maar met dezelfde overtuiging moeten we ook tegen Israël zeggen dat het zich moet houden aan het internationaal humanitair recht. Door de beelden die we zien en het groeiend aantal mensen, vooral kinderen, dat sterft, heb ik ernstige twijfels of ze zich wel aan het internationaal humanitair recht houden."

BEKIJK - Premier Sánchez spreekt klare taal over de situatie in Israël en Gaza:

Videospeler inladen...

Woorden die niet gesmaakt worden bij zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu. Die heeft vanmorgen aangekondigd dat Israël zijn ambassadeur in Madrid zal terugroepen "na de beschamende verklaring van de Spaanse premier op dezelfde dag dat terroristen van Hamas Israëli's vermoorden in onze hoofdstad Jeruzalem."

Spaanse ambassadeur al twee keer op matje geroepen

De Israëlische overheid heeft bovendien de Spaanse ambassadeur in Tel Aviv op het matje geroepen, voor de tweede keer in nog geen tien dagen tijd. De ambassadeur moest een eerste keer op het appel komen na een bezoek van Sánchez aan Israël, samen met onze premier Alexander De Croo.

Daar zei de Spanjaard dat het aantal Palestijnse doden "ondraaglijk" is. Volgens hem mag het antwoord van Israël op de terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober niet "de dood van duizenden kinderen" omvatten. 

V.l.n.r.: premier Alexander De Croo, premier Benjamin Netanyahu en premier Pedro Sánchez.
© Serch Carriere

Zowel de Belgische - door vergelijkbare uitspraken van premier De Croo - als de Spaanse ambassadeur werden nadien op het matje geroepen. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen zei dat de opmerking van Sánchez en De Croo "valse beweringen" herhaalden en "het terrorisme een impuls" gaven.

"Moment aangebroken om Palestijnse staat te erkennen"

In het interview vanmorgen zei Sánchez ook dat Europese landen de erkenning van een Palestijnse staat moeten bespreken. De roep om een tweestatenoplossing voor het Palestijns-Israëlische conflict is sinds 7 oktober toegenomen, maar Israël heeft gezegd dat een Palestijnse staat gedemilitariseerd moet zijn om zijn veiligheid niet te bedreigen. 

Sanchez zei vorige week nog dat het "het moment is aangebroken voor de internationale gemeenschap om de Palestijnse staat te erkennen. Maar als dit niet het geval is, zal Spanje natuurlijk zijn eigen beslissingen nemen."

BEKIJK - Premier Sánchez: Kan Europa het zich echt veroorloven om twee open oorlogsfronten te hebben?

Videospeler inladen...

Meest gelezen