mensen op de vlucht in Kenia
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Overstromingen in Oost-Afrika jagen meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht

Zware regenval en overstromingen in Oost-Afrika hebben meer dan 2 miljoen mensen op de vlucht gejaagd en al bijna 300 mensenlevens geëist. Dat blijkt uit een telling van AFP op basis van cijfers van de Verenigde Naties en nationale regeringen.

Nadat de regio van Oost-Afrika recent te maken had gekregen met de ergste droogte in veertig jaar en daarvoor teleurstellende regenseizoenen, kampt de regio nu al weken met stortregens en overstromingen die te maken hebben met het klimaatverschijnsel El Nino. 

Met 1 miljoen vluchtelingen en een honderdtal doden is Somalië het zwaarst getroffen, Ethiopië telt 600.000 vluchtelingen en 57 doden en in Kenia gaat het om 460.000 vluchtelingen en 136 doden.

Landbouwgrond onder water

In een persbericht wijzen de VN en het Somalische rampenbeheersingsagentschap erop dat de neerslag tegen december "minstens 1,5 miljoen hectare landbouwgrond onder water zal zetten". Boerderijen, wegen, bruggen, ziekenhuizen en scholen raakten al beschadigd door de regenval.

Tussen augustus van dit jaar en juli volgend jaar zullen 1,5 miljoen kinderen onder de vijf jaar te maken krijgen met acute ondervoeding. "De herhaaldelijke klimaatschokken, de wijdverspreide onveiligheid en de endemische armoede hebben de Somaliërs naar een breekpunt gedreven", stelt VN-gezant George Conway.

De autoriteiten in hoofdstad Mogadishu, die niet het hele land controleren, kondigden op 12 november de noodtoestand af.

In Somalië is de stad Beledweyne overstroomd
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen