Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Geen 1,3 miljard euro, maar 78 miljoen euro: families van Sandy Hook-slachtoffers willen schikking met complotdenker Alex Jones

De familieleden van Sandy Hook-slachtoffers willen een schikking sluiten met Alex Jones, die vorig jaar werd veroordeeld tot een schadevergoeding van 1,3 miljard euro. Daarvan betaalde Jones nog geen euro, want na de uitspraak van het gerecht diende hij meteen een verzoek tot faillissement in. De families vragen nu een schikking van 78 miljoen euro.

Het is een zaak die al jaren aansleept, die tussen de Amerikaanse radiopresentator en complotdenker Alex Jones en de families van de Sandy Hook-slachtoffers.

Enkele uren na de beruchte schietpartij op de basisschool van Sandy Hook begon Jones aan een campagne van leugens en desinformatie over het incident. Volgens de Amerikaan ging het niet over een aanslag, maar over een in scène gezette oefening van de overheid om de wapens van burgers af te nemen. Dat Jones de lichamen van de slachtoffers niet te zien kreeg, was bewijs genoeg. 

Schietpartij in basisschool van Sandy Hook

Op 14 december 2012 vond in de staat Connecticut de tweede dodelijkste schietpartij in de geschiedenis van de Verenigde Staten plaats. De 20-jarige Adam Lanza schiet vroeg in de ochtend zijn moeder dood, waarna hij naar de Sandy Hook Elementery School rijdt.

Hij dringt met een halfautomatisch geweer de school binnen en schiet 26 mensen dood, waaronder 20 kinderen van 6 en 7 jaar. Nog geen vijf minuten nadat hij de school betreedt, berooft hij zichzelf van het leven. Daardoor komt het dodental op 27 te staan. Over een motief kon de Amerikaanse politie nooit uitsluitsel geven. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Jarenlang bleef Jones volhouden dat Sandy Hook nooit had plaatsgevonden. Dat zegt hij ook meermaals tijdens zijn podcast "The Alex Jones show" en op zijn mediakanaal InfoWars. "Zo nep als een briefje van drie dollar" en "deze zaak heeft een geurtje" zijn slechts enkele van zijn uitspraken. Op een bepaald moment vergeleek hij de aanslag met de brand die Hitler in de Duitse Reichstag stichtte. "Waarom spelen regeringen dit soort spelletjes? Om onze wapens te krijgen!"

Intimidatie en doodsbedreigingen

In 2018 startten verschillende familieleden van de slachtoffers een rechtszaak tegen Jones, want zijn uitspraken bleven niet zonder gevolgen. Aanhangers van de complottheorieën over Sandy Hook richtten zich tegen de families. Tijdens hun getuigenissen hadden familieleden het over scheldtirades op straat, bedreigingen tot verkrachting en doodsbedreigingen.

Onder eed geeft Jones uiteindelijk toe dat de schietpartij in Sandy Hook wel degelijk heeft plaatsgevonden. Hij bood daarbij ook zijn excuses aan. "Ik heb jullie nooit opzettelijk pijn willen doen", zei hij in de rechtszaal. 

BEKIJK - Alex Jones geeft toe dat de Sandy Hook-schietpartij heeft plaatsgevonden en biedt zijn excuses aan:

Videospeler inladen...

Het Amerikaanse gerecht oordeelde steevast in het voordeel van de families. In Texas legde de rechter een boete op van zo'n 45 miljoen euro. De rechter in Connecticut, waar de schietpartij plaatsvond, oordeelde dat Jones een schadevergoeding van 995 miljoen euro moest betalen. In totaal gaat het over zo'n 1,3 miljard euro aan schadevergoeding die Jones moest betalen aan de families van de Sandy Hook-slachtoffers.

3.100 euro aan boodschappen

Veel hebben de families van dat geld nog niet gezien. Meteen na de monsterboetes diende Jones een verzoek tot faillissement in. Zolang er geen afbetalingsplan is, kan Jones het geld naar eigen zeggen niet aan de families uitbetalen. 

Toch leeft de complotdenker geen kluizenaarsleven. Volgens The Washington Post gaf Jones in juli zo'n 85.000 euro uit, waaronder 3.100 euro aan boodschappen en 5.800 euro aan maaltijden en "entertainment". Met zijn verschillende media-activiteiten en merchandising zou de man tientallen miljoenen euro's per jaar verdienen.

Ondertussen hebben de families nog geen euro gekregen. Daarom stellen zij een nieuwe schikking voor: geen 1,3 miljard, maar 78 miljoen euro, te betalen binnen een periode van 10 jaar. Daarnaast wil de familie jaarlijks 50 procent van zijn inkomsten, als die inkomsten boven 8,3 miljoen euro per jaar uitkomen.

Of Jones die schikking zal aanvaarden, valt nog af te wachten. Volgens zijn advocaten is dat bedrag nog steeds veel te hoog en onrealistisch om af te betalen. 

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved
Hearst Connecticut Media

Meest gelezen