WorxInvest neemt aandeel Vlaamse regering in GIMV voor 375 miljoen euro over

WorxInvest, het moederbedrijf van SD Worx, neemt het volledige resterende belang van de Vlaamse regering over in de investeringsmaatschappij GIMV. De Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) beheerde tot voor kort een overheidsaandeel van 27,65 procent in de GIMV. "De band met Vlaanderen was voor mij cruciaal. Met deze verkoop consolideren we de GIMV in Vlaanderen", zegt Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele. 

GIMV - voluit de "Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen" - is een Europese investeringsmaatschappij die door middel van investeringen beloftevolle bedrijven helpt groeien. 

GIMV kwam er in 1980 op vraag van de Vlaamse overheid. Aanvankelijk deed de maatschappij vooral investeringen in de Vlaamse markt, maar gaandeweg - door privatisering - werden de meeste aandelen publiek verspreid.

375 miljoen euro

Begin september liet Vlaams minister voor Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) weten dat het niet de taak van de overheid is om in allerlei private bedrijven te investeren en dat dergelijke activiteiten beter overgelaten worden aan de markt. De Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM) beheerde het resterende overheidsaandeel van 27,81 procent in de GIVM. Daar wilde de Vlaamse regering dus vanaf. 

Het aandeel wordt nu volledig overgenomen door WorxInvest, het moederbedrijf van de Europese leverancier van HR-oplossingen SD Worx. Omgerekend wordt de transactiewaarde vastgesteld op 375 miljoen euro, of 48,36 euro per aandeel. 

"Grote waardering"

"WorxInvest is een gedroomde koper", reageert Diependaele. "Het bedrijf is verankerd in Vlaanderen. De band met Vlaanderen was voor mij cruciaal en werd ook zo opgenomen in de selectiecriteria. Met deze verkoop consolideren we de Gimv in Vlaanderen", reageert Diependaele in het persbericht. 

"De geboden prijs is bovendien een mooie opsteker voor Vlaanderen en ligt volledig in lijn met de gemiddelde prijs van het Gimv-aandeel over 10 jaar. De prijs die WorxInvest bereid is om te betalen, toont de grote waardering aan van de investeringsmaatschappij door de koper", klinkt het.

Meest gelezen