De politie van Sint-Petersburg slaat een gay pride uiteen.© EPA

Rusland bestempelt LGBTQ+-beweging als “extremistisch”: “De gevolgen kunnen catastrofaal zijn”

De internationale LGBTQ+-beweging is door het Russische hooggerechtshof officieel bestempeld als “extremistisch”. Dat kan volgens Amnesty International “catastrofale” gevolgen hebben.

Laurence Torck

Het Russische hooggerechtshof heeft het Russische ministerie van Justitie gelijk gegeven en heeft de “internationale LGBTQ+-beweging” erkend als “extremistische organisatie”. De beweging toont volgens het gerechtshof “diverse tekenen en uitingen van extremistische oriëntatie, waaronder het aanzetten tot sociale en religieuze verdeeldheid”.

De formulering is niet gericht op een specifieke of duidelijk omschreven groep of initiatief, waardoor Amnesty International vreest voor iedereen die zich bezighoudt met LGBTQ+-gerelateerde activiteiten of banden heeft met de gemeenschap. Deelnemers van de “extremistische gemeenschap” riskeren nu namelijk tot vijf jaar gevangenisstraf. Organisatoren en diegenen die hen financieren, zouden zelfs tot 10 jaar cel kunnen krijgen.

Veiligheidsmaatregelen

“Het dreigt te leiden tot een volledig verbod op LGBTQ+-organisaties”, klinkt het in een persbericht van Amnesty International Eurazië. “Wat leidt tot verregaande schendingen van het recht op vrijheid van vereniging, meningsuiting, vreedzame vergadering evenals het recht op vrijwaring van discriminatie. Dit zal talloze mensen treffen en de gevolgen kunnen catastrofaal zijn.”

“Dit is een nieuw dieptepunt van waanzin”

Yan Dvorkin

Directeur Center T

“Tot het duidelijker is hoe de maatregel zal worden uitgevoerd, is het moeilijk homoseksuelen in Rusland te adviseren hun leven te veranderen”, zegt Igor Kochetkov, oprichter van het Russische LGBT Netwerk aan The New York Times. Maar ngo’s, waaronder Center T, zeggen veiligheidsmaatregelen te zullen publiceren voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap. De directeur van Center T, Yan Dvorkin, die Rusland ontvluchtte uit veiligheidsoverwegingen, noemde de juridische procedure een “nieuw dieptepunt van waanzin”. (Lees verder onder de foto)

© AP

LEES OOK. Steeds meer Vlamingen voelen zich beperkt door de klassieke relatie: één alternatief is aan een opmars bezig

Al jaren verstrenging

Het is niet de eerste wet waarover gestemd wordt in Rusland die de regels voor de LGBTQ+-gemeenschap strenger maakt. In 2013 nam het land een wet aan die “homopropaganda” gericht op minderjarigen verbood. Die werd in 2022 uitgebreid met een verbod op alles wat op “niet-traditionele relaties en pedofilie” lijkt. Afgelopen zomer begonnen de autoriteiten ook boetes uit te delen en in juni tekende president Poetin een wet die een medische geslachtsverandering verbiedt net als het veranderen van het geslacht op officiële documenten.

De rechter bepaalde dat het besluit onmiddellijk van kracht zou zijn. Ria Novosti, het officiële persbureau in Rusland, begon in zijn berichtgeving al te verwijzen naar de internationale LGBTQ+-beweging als een “extremistische organisatie”.

Ook in het Westen wordt trouwens gevreesd voor de beslissing van het Russische hooggerechtshof. “Niet alleen in Rusland, ook verder in Europa zien we een groeiende beweging die de rechten van de LGBTI+ community wil afnemen ten voordele van klassieke waarden en normen”, zegt Eef Heylighen, woordvoerster van LGBTQ+-organisatie çavaria. Volgens Heylighen winnen die bewegingen ook in België aan populariteit. “Het is belangrijk dat we waakzaam zijn en daarom blijven we België aanmanen om hun voortrekkersrol op te nemen voor LGBTI+ rechten. Op internationaal vlak en hier. Want het is niet omdat er in België quasi gelijke rechten zijn, dat er maatschappelijke gelijkheid is. We moeten onze rechten blijven bewaken want het draagvlak kan snel keren”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer