© REUTERS

120 nieuwe aardbevingen schudden vulkaan op IJsland nog meer wakker en doen vrees voor grote uitbarsting toenemen

Een paar dagen geleden werd de alarmfase voor de dreigende vulkaanuitbarsting in IJsland verlaagd, maar nu zijn weer alle alarmbellen afgegaan. De regio rond de stad Grindavík werd opgeschrikt door 120 aardbevingen. Die hebben op hun beurt de vulkaan weer wat meer wakker geschud. Expert zijn er bijna zeker van dat een uitbarsting nakende is.

tg

Omdat de intensiteit van de aardbevingen en de kans op de vulkaanuitbarsting afnam, mochten geëvacueerde inwoners van Grindavík sinds vorige week weer in groepjes even terugkeren naar hun huis om hun bezittingen in veiligheid te brengen. En om hun dieren op te halen. Honderden koeien, paarden maar ook kippen en katten bleven achter toen de inwoners inderhaast hun stad moesten verlaten. Als de vulkaan toch niet zou uitbarsten, werd gezegd, zou het toch zeker een paar maanden duren voor ze kunnen terugkeren. Maar toen het dreigingsniveau deze week werd verlaagd, hoopten velen tegen de feestdagen al terug thuis te zijn.

Die hoop werd intussen weer de grond ingeboord. Want donderdag veroorzaakten 120 nieuwe aardbevingen weer voor grote onrust. Experts menen dat een uitbarsting van de vulkaan nu wel erg dichtbij is.

LEES OOK. IJslands dorp dreigt volledig weggevaagd te worden: “De vraag is niet meer óf er een vulkaanuitbarsting komt, wel wannéér”

Het IJslandse weerkundig instituut heeft intussen ook een update gepubliceerd op basis van gegevens van GPS-stations en satellietbeelden en die tonen duidelijk dat de stijging van het magma zich voortzet in de regio Svartsengi, ten noorden van Grindavík.

Grindavík is al twee weken een spookdorp nadat meer dan 3.500 inwoners zijn moeten vertrekken© AP

Het goede nieuws voor de ruim 3.500 geëvacueerde inwoners van Grindavík is dat als die gegevens kloppen, hun stad toch gespaard zou kunnen blijven van de kokende massa.

Het weerkundig instituut acht de uitbarsting “nog steeds erg waarschijnlijk”, eraan toevoegend dat “de grootste kans op een uitbarsting zich nu in het middelste deel van de dijk tussen Hagafell en Sýlingarfell bevindt”.

LEES OOK. Limburger Jelle woont al zeven jaar op IJsland: “IJslanders zijn wel wat gewoon, maar nu zijn ze toch ongerust”

De aardbevingsactiviteiten hebben, zo blijkt ook, intussen al geleid tot de verdieping van de haven van Grindavík. “Dat is te wijten aan de impact van de aardbevingen”, zei havenmanager Sigurður Arnar Kristmundsson. “De dokken lijken 20-30 centimeter te zijn gezonken”, zegt hij op basis van recente metingen.

Als de vulkaan actief wordt op de nieuwe locatie die experts nu hebben aangeduid zal de schade voor de steden beperkt blijven, wat goed nieuws is.

De toeristische attractie Blue Lagoon, een geothermisch meer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik, dreigt wel verloren te gaan en werd uit voorzorg al gesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer