Ga naar de inhoud

Europese toekomst van Racing Genk hangt aan een zijden draadje na povere tweede helft in Firenze

do 30 november 2023 23:02
  1. 20' - Geel - Alieu Fadera
  2. 28' - Geel - Lucas Martínez Quarta
  3. 43' - Verv. Alieu Fadera door Christopher Baah
  4. 45' - Doelpunt - Joris Kayembe (0 - 1)
  5. 45+4' - Doelpunt - Lucas Martínez Quarta (1 - 1)
  1. 58' - Verv. Toluwalase Emmanuel Arokodare door Andi Zeqiri
  2. 59' - Verv. Alfred Duncan door Arthur
  3. 59' - Verv. Antonín Barák door Lucas Beltrán
  4. 78' - Verv. Patrik Hrošovský door Bilal El Khannous
  5. 81' - Geel - Daniel Muñoz
  6. 82' - Verv. Jonathan Ikoné door Josip Brekalo
  7. 82' - Doelpunt strafschop - Nicolás González (2 - 1)
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
45'
Joris Kayembe
0 - 1
45'
45+4'
Lucas Martínez Quarta
45+4'
1 - 1
82'
Nicolás González
82'
2 - 1

Racing Genk heeft zijn Europese lot niet meer in eigen handen. Genk verloor met 2-1 van Fiorentina na een frustrerende match met twee gezichten. Bovendien won Ferencvaros, concurrent voor de tweede plaats, op de valreep tegen Cukaricki. Genk zal op de slotspeeldag de rekenmachine moeten bezigen om op basis van het doelsaldo alsnog door te stoten.

Fiorentina-Racing Genk kort samengevat:

• Sleutelmoment: Met een punt Firenze verlaten was zeker geen slecht resultaat geweest. Maar tien minuten voor tijd beslist Sadick daar anders over door dom in de fout te gaan in de eigen zestien.

• Man van de Match: Dat Maarten Vandevoordt Racing Genk op het einde van het seizoen met een gerust hart kan verlaten, dat bewees Hendrik Van Crombrugge vanavond. Hij keepte een sterke wedstrijd en kon aan de twee tegendoelpunten kon niets doen.

• En nu? Racing Genk kan nog altijd naar de volgende ronde van de Conference League, maar het heeft zijn lot niet meer in eigen handen. Fiorentina en Ferencvaros bikkelen onderling voor groepswinst, Genk moet thuis zelf winnen en kan enkel door bij een Italiaanse zege met een paar doelpunten verschil.

Genk is baas voor de rust

Na de nederlaag in Luik liet Genk-coach Wouter Vrancken enkele sterkhouders op de bank in Firenze. Het Genkse spel leed daar niet onder, want een hele helft lang was de Italiaanse nummer 7 onder de indruk van de Limburgers.

Vroeg in de wedstrijd kwam KRC Genk dreigen via Fadera, maar oog-in-oog met Christensen krulde de Gambiaan op de paal. Ook Paintsil kon van dichtbij afdrukken. Hij mikte op de Deense goalie.

Dat commedia dell’arte een Italiaanse begrip is, werd nadien pijnlijk duidelijk. Met z’n allen zochten de Fiorentina-spelers meer naar een tweede gele kaart voor Fadera dan naar het openingsdoelpunt.

De Nederlandse ref Kooij, schoonbroer van Calvin Stengs en schoonzoon van Frank de Boer, trapte niet in de val en hield de kaart op zak. Toch haalde Vrancken Fadera naar de kant voor Bonsu Baah.

Fiorentina wordt wakker in tweede helft

Die reanimeerde in zijn eentje de Genkse linkerflank en bood Kayembe op slag van rust de 0-1 op een dienblaadje aan.

Het moeilijkste leek gebeurd voor de bezoekers, maar tegen de gang van het spel in, kwam Fiorentina toch nog langszij in de eerste helft. Hendrik Van Crombrugge redde eerste uitstekend, maar op de rebound van Martinez Quarta had hij geen verhaal.

Na de pauze wist Genk plots niet meer van welk hout pijlen maken. Het acteerde onherkenbaar en daar kon ook in de ingevallen Bilal el Khannous geen verandering meer in brengen.

Hij zag hoe Sadick achterin dom in de fout ging, waarna Nico Gonzalez het cadeautje vanaf de stip netjes uitpakte en de 2-1 eindstand droog op het bord duwde.

Door de zege van Ferencváros in Servië is de kans op overwintering voor Racing Genk plots erg klein geworden. Het moet volgende week winnen van kleine broertje Cukaricki en hopen dat Fiorentina wint in Hongarije.

Enkele Genkse reacties:

• Hendrik Van Crombrugge: "Het was een zeer geanimeerde wedstrijd, met heel veel vuur en op het einde te veel frustratie. We werden door de Italianen en hun provocatie te veel uit ons spel gehaald en de ref had de wedstrijd niet meer onder controle. Maar we hebben onze kansen gehad. Als we vroeg twee keer scoren, dan konden we hier gewoon winnen.  De eerste helft kwamen we er goed uit en in de tweede helft zat er precies wat angst in de ploeg. Je voelde gewoon dat het een kwestie van tijd was voor er één tegen het net ging."

• Wouter Vrancken: "We moesten heel vroeg wisselen door omstandigheden en dat speelt mee. Maar als je zo een helft speelt op Fiorentina moet je ten eerste een doelpunt meer maken en ten tweede mag je dat tegendoelpunt niet tegen krijgen. We waren niet matuur genoeg op die corner. In de tweede helft was het allemaal minder zuiver en dat was jammer. We kunnen ons nog kwalificeren en we gaan er nog voor."

Fase per fase

90+11'

Genk verliest!

Het zit erop in Firenze. Genk verliest met 2-1 en dat had niet gemoeten. De Limburgers doen zo een heel slechte zaak in hun groep.

90+11' tweede helft
90+8'

Het spel zit nog maar eens op de wagen. Het is Van Crombrugge die de vredespijp rookt met ex-ploegmaat Kouamé.

90+7'

Ferencvaros wint

Tot overmaat van ramp heeft Ferencvaros nog gewonnen in Servië. Op die manier moet volgende week wel alles meezitten voor Genk wil het Europees nog overwinteren.

90+7'
90+7'
90+7'

Het ene opstootje is nog maar gepasseerd en daar ligt weer een speler op de grond. Nu krijgt Cuesta geel van de Nederlandse scheidsrechter.

90+6'
90+5'

Het is Galarza die ook nog in het boekje gaat voor een stevige tackle in de kluts en daar mag hij echt blij mee zijn. Zo staat de teller ondertussen op 10 gele kaarten.

90+4'
90+4'

Toch nog rood?

Scheidsrechter Kooij wordt naar het VAR-scherm geroepen. Wordt nog ergens rood voor getrokken?

90+2'
KRC Genk
90+2'
90+2'

Rustig jongens!

Een opstootje ontsiert het slot van de wedstrijd. Milenkovic gaat volledig over de rooie en dat komt hem op een gele kaart te staan, net als Zeqiri.

90+1'

Er komen nog 7 minuten toegevoegde tijd bij. Valt er nog een Genkse kans uit de lucht?

90+1'

7 - extra time

Er komen 7 minuten extra tijd bij.
89'
89'

El Khannouss is goed ingevallen, maar in zijn eentje lukt het ook niet om echt gevaarlijk te zijn. Nog 5 minuten heeft Genk om iets aan de achterstand te doen.