We trekken met 170 Belgen naar de klimaattop, al blijft klimaatminister Demir thuis: “Ik heb daar niets te zoeken”

© BELGA

Zo’n 170 mensen reizen af in de Belgische delegatie naar de klimaattop in Dubai. De premier en vier ministers, maar ook een resem experten van de overheid, klimaatorganisaties en bedrijven.

Arnout Gyssels

Ruim 70.000 mensen worden verwacht op COP28, de VN-klimaattop in Dubai. 170 daarvan komen uit België. De nodige delegaties van de regeringen natuurlijk. Premier Alexander De Croo (Open VLD) wordt op het appel verwacht. Daarnaast gaat Alain Marron (Ecolo), de Brusselse minister van Klimaat die delegatieleider is tijdens de vergaderingen met de andere Europese lidstaten. Federaal zijn er minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). De Waalse klimaatminister Philippe Henry (Ecolo) is er ook. Zijn Vlaamse collega Zuhal Demir (N-VA) is er niet. “Ik heb daar geen rol te spelen”, vindt ze. En ze verzet zich tegen extra geldstromen voor een internationaal schadefonds. “We doen al genoeg.” De ministers worden vergezeld door twintig cabinetards.

De eigenlijke onderhandelingen worden gevoerd door een kernteam van 25 klimaatexperts van de verschillende federale en gewestelijke administraties onder leiding van hoofdonderhandelaar Peter Wittoeck. Tel daar nog eens 15 ambtenaren van andere overheidsinstellingen bij (mobiliteit, energie, financiën...) voor ondersteuning en thema’s die hen aanbelangen.

De lokale ambassadeur is er ook met een team van vier medewerkers.

Autonome overheidsinstellingen zoals onafhankelijk onderzoeksinstituut VITO, het Belgisch ontwikkelingsagentschap Enabel en handelsagentschappen zoals Flanders Investment & Trade sturen nog eens twintig mensen.

Zowel het Vlaams Parlement als de Kamer stuurt drie volksvertegenwoordigers.

Daarnaast komen er nog eens zeventig mensen mee van het middenveld. Die worden geselecteerd door de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling. Dat gaat dan om bedrijfsfederaties, milieuorganisaties en klimaatjongeren.

Vijftig vertegenwoordigers van bedrijven zijn ook aanwezig. Denk aan de haven van Antwerpen, baggerbedrijf Jan De Nul, nutsbedrijf Fluxys, allemaal bedrijven die op een of andere manier met de energietransitie te maken hebben.

En tot slot komen nog vijf medewerkers van internationale instellingen als de OESO en de Benelux mee met de Belgische delegatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen