“Slachtoffers van terreuraanslag 22 maart moeten nog vijf jaar de tijd krijgen om steun voor medische kosten te vragen”

“Veel slachtoffers ervaren nu pas de medische en financiële gevolgen van wat er hen op 22 maart 2016 is overkomen”, zegt advocaat Nic Reynaert.© Stefaan Beel

“De slachtoffers van de terreuraanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek moeten nog minstens vijf jaar de tijd krijgen, om financiële hulp te vragen voor hun medische kosten”, zegt een van hun advocaten. Na het Grondwettelijk Hof eerder geeft nu ook de Raad van State de slachtoffers gelijk. De federale regering werkt aan een wetsontwerp.

Cedric Lagast
Bron: Eigen berichtgeving

“Veel slachtoffers ervaren nu pas de medische en financiële gevolgen van wat hen op 22 maart 2016 is overkomen”, zegt advocaat Nic Reynaert, die verschillende slachtoffers bijstaat. Hij zat die dag zelf ook op de metro, naast de wagon waar om 09.11 uur de bom afging.

“Eén jaar na de aanslagen is een Koninklijk Besluit gepubliceerd dat de slachtoffers van die aanslagen erkende als terreurslachtoffers”, zegt Reynaert. Het KB gaf de slachtoffers drie jaar de tijd om compensatie te vragen voor hun juridische en medische kosten. Ze moesten die aanvraag indienen bij de Commissie voor Financiële Hulp aan Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden.

LEES OOK. “Negentien slachtoffers aanslagen in Brussel en Zaventem slepen staat voor de rechter”

“De termijn hiervoor is al verlopen op 18 maart 2020”, stelde Reynaert vast. Maar veel slachtoffers hadden op die datum nog geen aanvraag ingediend. “Soms omdat ze niet op de hoogte waren. Maar sommige gevolgen komen ook pas na jaren aan de oppervlakte. Sommige slachtoffers hebben bijvoorbeeld meteen na de aanslagen psychologische steun gekregen. Maar de neurologische gevolgen van een explosie, die komen vaak pas na enkele jaren naar boven.”

“Ook moet de Commissie de slachtoffers helpen bij hun juridische kosten: het ereloon van hun advocaat. Maar het proces zelf is pas op 10 oktober 2022 van start gegaan.”

Slachtoffer van geweld

Opmerkelijk: die strakke termijn geldt enkel bij terreuraanslagen. “Mensen die slachtoffer worden van opzettelijke gewelddaden krijgen veel meer tijd. Zij hebben tot drie jaar na een vonnis van de rechter de tijd om een aanvraag in te dienen”, zegt Reynaert. “Terreurslachtoffers zouden minstens ook zoveel tijd moeten krijgen. Dat is het absolute minimum.” Reynaert noemt vijf jaar na een vonnis een redelijke termijn.

De advocaat trok naar de Raad van State met het dossier van een slachtoffer dat op 26 maart 2020 een aanvraag had ingediend om voor 4.235 euro financiële steun te krijgen. Dat was acht dagen te laat. Het was daarom geweigerd. Het Grondwettelijk Hof gaf de slachtoffers al eerder gelijk: de regeling voor terreurslachtoffers is oneerlijk.

“Toch nog aanvraag indienen”

Nu volgt ook de Raad van State: uit een recent arrest blijkt dat de weigering van de Commissie nu vernietigd wordt. “We mogen alsnog onze aanvraag indienen”, zegt Reynaert. Maar er zijn meer slachtoffers die in dezelfde situatie verkeren. De advocaat vindt dat de regering de wet nu moet aanpassen, zodat slachtoffers tot vijf jaar na een vonnis een aanvraag kunnen indienen.

De regering werkt hierover aan een wetsontwerp, zo laat het kabinet van Justitieminister Paul Van Tigchelt (Open VLD) weten.

De FOD Justitie meldt slachtoffers op haar website dat het beleid is bijgesteld: “Door een arrest van het Grondwettelijk Hof (...) kunt u nog een verzoek indienen.”

LEES OOK. “Er komt geen garantiefonds voor slachtoffers van terreur”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen