Waarom boze fans een schadevergoeding van 1 miljard dollar eisen van topvoetballer Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo maakte vorig jaar reclame voor het frauduleuze cryptobeurs Binance en lokte zo ongewild tienduizenden fans in een financiële val. Want van elke 77 dollar die ze investeerden, bleef na een jaar nog maar 1 dollar over. Een groep boze fans eist nu dat Ronaldo hen vergoedt, alles samen 1 miljard dollar.

Thierry Goeman

In 2,5 jaar tijd zal Cristiano Ronaldo om en bij de 400 miljoen euro verdienen als voetballer in Saoedi-Arabië. Maar dat is blijkbaar nog niet genoeg voor de wereldster. Dus klust hij af en toe wat bij door met zijn bekende kop op te duiken in reclamefilmpjes. In een van die flitsende clips, uitgebracht net voor de start van het WK in Qatar, riep Cristiano Ronaldo zijn toen bijna 500 miljoen Instagramvolgers op om via Binance te investeren. “Together, we change the game”, klonk het toen.

Binance lanceerde toen zijn eerste ‘CR7’ collectie van non-fungibele tokens (NFT’s) in samenwerking met Ronaldo. De spits prees die digitale eigendomscertificaten aan bij zijn volgers op sociale media. CR7 verwijst naar zijn naam en naar zijn rugnummer 7.

NFT’s zijn in feite virtuele activa die kunnen worden gekocht en verkocht, maar die geen eigen vorm hebben in de echte wereld en alleen digitaal bestaan. De goedkoopste Ronaldo-token kostte bij lancering 77 dollar. En het werd een succes. Fans van over de ganse wereld gingen op het NFT-aanbod in.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar dat lijkt hem nu zuur op te breken. Want als het wat tegenzit, zal hij nog een paar jaar moeten blijven voetballen om de schadevergoeding te betalen die nu wordt geëist.

Binance, het grootste cryptoplatform in de wereld, kwam al snel in zwaar weer terecht. Het heeft volgens de Amerikaanse autoriteiten de Amerikaanse antiwitwas- en sanctiewetten overtreden en heeft nagelaten meer dan 100.000 verdachte transacties te melden met organisaties die de VS omschrijven als terroristische groeperingen, waaronder Hamas, Al Qaeda en Islamitische Staat. (lees verder onder de foto)

© REUTERS

Binance heeft ook nooit transacties gemeld met websites die zich richten op seksueel misbruik van kinderen en was een van de grootste ontvangers van ‘ransomware’-opbrengsten.

Een schamele euro

Gevolg: een boete van omgerekend zo’n 4 miljard euro en het vertrek via de achterdeur van CEO Changpeng.

Maar ook Ronaldo riskeert nu dus in de klappen te delen. Want dik een jaar later is de waarde van de NFT’s die hij zo aangeprezen heeft, verdampt tot een schamele euro. En dus voelen veel fans, die hopen centen hebben verspeeld, zich bedot. Ze hebben zich verenigd en eisen via de rechtbank een schadevergoeding van alles samen 1 miljard dollar, omgerekend zo’n slordige 920 miljoen euro, van hun grote idool.

Geen waarschuwing

De gedupeerden voeren aan dat Ronaldo te risicovolle producten heeft aangeprezen zonder hen te waarschuwen voor de risico’s die er aan verbonden waren. De vraag is of de stervoetballer wel zelf wist waarvoor hij toen reclame maakte.

Hij wordt er wel van beschuldigd dat hij “het aanbieden en verkopen van niet-geregistreerde effecten in samenwerking met Binance heeft bevorderd, ondersteund en/of er actief aan heeft deelgenomen.”

Daarnaast wijzen de aanklagers op een waarschuwing van de Securities and Exchange Commission (SEC) aan beroemdheden over het openbaar maken van ontvangen betalingen voor het promoten van cryptocurrencies. Een verplichting waaraan Ronaldo, die zich liet vertegenwoordigen door zijn advocaat, zich niet aan zou hebben gehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER